Дали млечните продукти причиняват или предотвратяват рака?

Все повече изследователи са напълно убедени, че рискът от развитие на онкологично заболяване до голяма степен зависи от храната, с която се храним.

Млякото, като един от основните продукти в хранителния ни режим, също е обект на засилено внимание, за да се установи дали има някаква връзка с рака. Някои изследвания показват, че консумацията на млечни продукти може да предпазва от онкологични заболявания, докато други са на напълно противоположно мнение, а именно, че млечните продукти причиняват рак.

Доколко обаче може да се вярва на тези проучвания? Почти всички изследвания за връзката между млякото и рака са наблюдателни по природа. Те не могат да докажат, че млечните продукти причиняват заболяване, а само водят дневник на количеството на консумация на тези продукти и как се е променил здравният статус на наблюдавания обект.

Ако си дойдем на въпроса, близо 65% от проучванията показват, че консумирането на млечни продукти е свързано с намален риск от колоректален рак. Според учените това се дължи на някои компоненти в млякото като калций, витамин D, както и млечнокиселите бактерии във ферментиралите млечни продукти като кисело мляко.

В другата крайност обаче по-голямата част от проучванията показват, че високата консумация на мляко може да увеличи риска от рак на простатата. Това може да се дължи на няколко биоактивни съединения, открити в млякото. Това са инсулиноподобният растежен фактор 1, както и на естрогенните хормони, съдържащи се в продуктите.

Ракът на стомаха е четвъртият най-разпространен рак в света. Проучванията не могат да кажат дали млечните продукти повишават или намаляват риска от развитието му. Възможните защитни компоненти на млякото срещу заболяването са конюгирана линолова киселина и някои пробиотични бактерии във ферментиралите млечни продукти. От друга страна, инсулиноподобният растежен фактор 1 (IGF-1) може да стимулира рак на стомаха.

Според някои учени дори видът на храна, с която се хранят кравите, влияе на това дали млякото ще повишава или намалява риска от развитие на рак на стомаха.

Ракът на гърдата е най-честата форма на рак при жените. Като цяло доказателствата показват, че млечните продукти нямат ефект върху този вид онкологично заболяване. Всъщност, някои изследвания показват, че млечните продукти, с изключение на млякото, могат да имат защитни ефекти.

Тъй като млечните продукти действително могат да повишат риска от рак на простатата, мъжете трябва да избягват консумацията на прекомерни количества. Експертите препоръчват да се пие по максимум две чаши на ден. Целта е да се осигури подходящ прием на минерали като калций и калий.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 7 =