Дания премахва дизеловите и бензиновите автомобили

С постигането на целта  един милион “зелени” автомобили, на Дания ще и бъде трудно да се справи, тъй като в момента има само 9 000 електрически автомобила, които пътуват по датските пътища.

Като част от предстоящата си инициатива в областта на климата, датското правителство възнамерява да премахне постепенно дизеловите и бензиновите автомобили до 2030 г., съобщи Датското радио .

Ако датското правителство е одобрявало регистрацията на нови автомобили, работещи единствено с бензин и дизел, това вече няма да е възможно повече от десетилетие отсега нататък.

“След дванайсет години, само дванадесет години, ще спрем продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили, а след 17 години всяка нова кола в Дания трябва да бъде електрическа или друга форма на превозно средство с нулеви емисии”, заяви министър-председателят на Дания, Ларс Локке Расмусен. “Това означава, че до 2030 г. в Дания ще има повече от един милион хибридни, електрически или подобни” зелени “автомобили. Това е голяма амбиция, която няма да бъде лесна за достигане”, призна Льокке Расмусен.

Как точно тази визия за Дания без емисии ще се осъществи? Løkke Rasmussen не съобщи в подробности, тъй като датското правителство възнамерява да представи по-подробен план следващата седмица.

По-рано Дания си постави за цел да изкопае напълно изкопаемите горива до 2050 г. За разлика от това, Белгия обеща да спре дизеловите автомобили до 2030 г., докато Германия, най-големият европейски производител на автомобили, спира производството на двигатели с вътрешно горене до 2040 г., но като производител на нефт и газ, обяви, че ще прекрати регистрацията на превозни средства за изкопаеми горива през 2025 г.

Миналата седмица Датският климатичен съвет препоръча скандинавската страна да спре продажбата на автомобили, изцяло или частично, работещи с дизелово гориво или бензин, като изрази подкрепата си за електрическите превозни средства. Според консервативния политически докладчик Mette Abildgaard, автомобилите отделят 19% от емисиите на въглероден диоксид в Дания или 7 милиона тона. Датското правителство, обаче, планира да изтегли линията на хибридни автомобили.

Пазарът на чисто електрически автомобили се развива бавно. В края на първата половина на 2018 г. в Дания са регистрирани само 524 електрически автомобила, като страната се нарежда на 14-то място в ЕС, когато става въпрос за дела на електрическите превозни средства, заедно с държави като Латвия, Румъния и Словакия, които не са точно смятани за шампиони по опазване на околната среда, за разлика от Скандинавските страни.

Към днешна дата в Дания има малко над 9 000 електрически автомобила. Общо над 3 милиона автомобила се движат по датските пътища от 2018 г., от които 2,5 милиона бяха частни автомобили.

Повече от половината от датските общини имаха толкова малко електромобили, че присъствието им всъщност нямаше значение. 30% от общините нямат никакви електрически автомобили, докато в други 27% от общините електрическите автомобили съставляват само по-малко от 2% от общия автопарк.

За разлика от това, датската столица Копенхаген, достигна важен крайъгълен камък през 2016 г., тъй като велосипедите превъзхождат броя на автомобилите за първи път в историята.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + eighteen =