Делът на възобновяемите енергийни източници във Великобритания достигна рекордни висоти

Делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия в Обединеното кралство достигна рекордно високи стойности през второто тримесечие на 2018 г., докато делът на въглищата в енергийния микс се понижи до най-ниските си стойности.

Между април и юни тази година делът на възобновяемите енергийни източници достигна рекордните 31.7%, дължащи се на нов рекорд за производството на слънчева енергия, съобщиха от британската енергийна статистика.

През последните години делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия нараства, докато производството на електроенергия от изкопаеми горива спада, като през второто тримесечие въглищата се понижиха до нов рекорд – само 1,6%.

Според  MyGridGB tracker , досега тази година от 27 септември Великобритания е прекарала 1,599 часа без електроенергия от въглища, от 233 часа без въглища през 2016 г. и 624 часа без въглища през 2017 г.

Данните на правителството показаха днес, че електроенергията, генерирана в Обединеното кралство през второто тримесечие на 2018 г., представлява 42,0% от природния газ и 21,7% от общото производство на електроенергия.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници нарасна с 3% на годишна база, за да достигне 24.3 TWh през второто тримесечие. Капацитетът на възобновяемата електроенергия в Обединеното кралство е бил 42,2 GW в края на юни 2018 г., с 10% или с 3,9 GW в сравнение с края на юни миналата година.

“Великобритания има” златна възможност “да се премине към по-екологични начини за осигуряване на енергия за домакинствата и предприятията, без да увеличава сметките – но само ако министрите действат сега, за да се възползват максимално от това”, эаяви Комисията в своята Национална оценка на инфраструктурата.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − seven =