Дендритните клетки – елитно оръжие срещу рака

Наскоро беше публикувана новината за първото успешно лечение на рака на гърдата в крайна фаза. Пациентка от САЩ успешно се лекува с помощта на обещаващ метод за лечение на туморни заболявания – имунотерапия. Като антитуморни средства са избрани спефични имунни тела на пациента – дендритни клетки, за които ще говорим.

Имунотерапия на рак – удар точно в целта

Сложността и коварността на злокачествените тумори е, че те са невидими за имунната система. Ако в норма, всички атипични клетки са обект на унищожаване, тогава с неспособността на имунната система това не се случва. Клетка, която се държи неправилно, започва да се размножава и да придобива всички признаци на злокачествена. Така се образува тумор, който е невидим за имунната система и в крайна сметка води до смърт на пациента, ако не се предприемат своевременки действия.

Значителен проблем при лечението на рак е, че съществуващите терапии водят до сериозни странични ефекти. Раковата клетка, въпреки че е различна от здравата, но в много отношения има същия набор от функции. И ако химиотерапията удря сериозно върху раковите клетки, тогава и здравите клетки страдат.

Дълго време учените са търсили целенасочени методи за борба с рака, които да позволят да се унищожат раковите клетки без да увреждат здравите. И подобен метод вече е открит. Имунотерапията е термин, въведен в онкологичната практика преди няколко десетилетив, но днес цялата медицинска и научна общност гледа обнадеждено към този метод на лечение, защото показва феноменални резултати.

За провеждането на имунотерапията, в тялото се въвеждат специални вещества – туморните антигени, които в организма допринасят за производството на специфични имунни клетки, които засягат злокачествените клетки.

Предимството на имунотерапията е фактът, че тя е много специфична и работи само върху злокачествените клетки, без да засяга здравите.

Дендритни клетки

Как протича имунният отговор на чужди агенти в тялото, включително на раковите клетки?

Сред многото клетки, които участват в имунния отговор, трябва отделно да кажем за дендритните клетки. Това е популация от специални клетки, които имат перфорирани секции, които участват в предстаеянето на чужди антигени в други клетки на имунната система. С други думи, дендритните клетки активират адаптивния имунитет.

За първи път дендритни клетки са били открити през 1868 г.от германския учен Паул Лангерханс. Поради тяхната специфична морфология, ученият погрешно приема тези клетки  за нервни окончания. И едва през 1973 г.ученият Ралф Щайнман успява да установи принадлежността на тези клетки към имунната система. През 2011 г., ученият  получава посмъртно Нобелова награда за своето епохално откритие. Тази награда не се дава посмъртно, а Ралф Щайнман е третият учен, на когото наградата се присъжда след неговата кончина.

Дендритните клетки са антиген-представящи клетки. Основно, те се намират в кръвта и тъканите, които пряко влизат в контакт с външната среда. Уникалността на тези клетки е, че имат инструментите, които им позволяват да разпознават чужди агенти. Те са в състояние да абсорбират чужди агенти, докато разграждат антигени в отделни части от пептидите, които след това се свързват с молекулите на основния комплект за хистосъвместимост (МНС). По този начин дендритната клетка узрява, след което представя МНС-антигена на гостоприемника на други клетки на имунитета. Това са, например, Т-клетки, които преди това не са срещали антигени. След такава среща Т-клетките започват активно да участват и се специализират в клетки-разрушители, на чужди клетки или в ефекторни Т-клетки. Също има CD+Т-клерки, които се наричат Т-помощници. Тези клетки стимулират В-лимфоцити, които продуцират антитела. На свой ред, антителата, които имат висока специфичност за антигена, се втурват към поражението си.

Как се използват дендритни клетки в имунотерапията

Както бе споменато по-горе, туморните клетки могат да заобиколят имунологичното наблюдение. В тази връзка, с цел унищожаването им от имунната система, е изключително важно да се разпознаят антигените, които се намират на повърхността на туморните клетки. И в този случай дендритите имат задачата да унищожат раковите клетки с помощта на клетките на собствената си имунна система.

Вече е доказано при животни, че дендритните клетки могат да уловят антигени на туморните клетки и да ги представят на Т-клетките на имунната система. По този начин се получава активиране на тумор-специфични Т-лимфоцити, което води до реална борба с раковия тумор.

В нашето тяло съществуват и други антиген-представящи клетки, например макрофаги. Въпреки това, дендритните клетки изпълняват тази работа много по-ефективно и поради това те понастоящем се използват при имунотерапия срещу рак. Уникалните свойства на дендритните клетки са причината те да бъдат избрани за експериментална терапия на терминален рак на гърдата, който завършва успешно. В продължение на 2,5 години пациентката е напълно здрава и не се наблюдават рецидиви.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =