Десетки ранени след последните протести в Барселона, положението ескалира(снимки)

Най-малко 33 души бяха арестувани, а 46 полицаи бяха ранени в третата нощ на ожесточени улични протести в Барселона, испанския регион Каталуния. За това информира испанското вътрешно министерство в четвъртък.

Насилието ескалира отново в сряда вечерта след присъдите на девет про-каталунски лидери за независимост за техните роли в референдума за независимост в Каталуния от Испания през 2017 г., който бе признат за незаконен от испанския конституционен съд.

“Каталунският народ и цялото испанско общество трябва да знаят, че правителството обмисля всички сценарии”, заяви Санчес на пресконференция в Мадрид.

Той добави, че правителството е създало специална комисия, включваща националната разузнавателна агенция, която да я съветва как да управлява ситуацията.

Каталунският лидер Ким Тора направи кратка реч, в която поиска прекратяване на насилието, заявявайки, че “няма причина, нито оправдание за вандалски действия”.

В петък е отправена обща стачка за каталунския регион.

Накрая се съобщава, че испанската футболна лига и футболната федерация обмислят да отложат футболната среща Барселона – Реал Мадрид, насрочена за 26 октомври поради риск от инциденти.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 15 =