Диабет и пътуване. Комплект за първа помощ за диабетици

Диабетът и пътуването не се изключват. Ако всичко се прави правилно, дори и пътуването в чужбина няма да затрудни диабетика.

Захарният диабет не е бариера за пътуване. Пациентът обаче трябва да бъде добре информиран за диабета и да поддържа нивото на кръвната захар на нормално ниво. Пациентът трябва да се информира за условията на живот в страната, в която ще пътува и възможностите за контрол на захарта в чужбина.

Как да се подготвим за пътуването

Преди да тръгне на път, пациентът трябва да бъде подложен на медицински преглед, за да се увери, че нивото на кръвната захар е добре контролирано. Препоръчително е предварително да планирате прегледа, така че да имате възможност, ако е необходимо, да коригирате лечението. Ако отивате в страна с високо ниво на инфекциозни заболявания, трябва да се ваксинирате най-малко един месец преди пътуването.

Пациентът трябва винаги да се консултира с лекаря относно списъка на всички необходими лекарства, които може да са необходими в тези или други случаи. Препоръчително е този списък да бъде преведен на английски. Също така, вземете лекарско предписание за вашите лекарства. Това ще ви помогне без проблеми при закупуването на необходимите лекарства от аптеки в чужбина.

Не забравяйте да носите документ, който да потвърждава диагнозата ви. Важно е да научите няколко фрази на чужд език, с които да информирате, че имате диабет, или спешно се нуждаете от захар, портокалов сок или бонбон.

Комплект за първа помощ за диабетици

Комплектът за първа помощ за пациент с диабет трябва да включва:

 • Глюкомер (устройство за тестване на нивото на кръвната захар).
 • Инсулин. Лекарите препоръчват опаковки за 3-дневни доставки: кратко действащ инсулин и дълго действащ инсулин. Не забравяйте, че инсулинът трябва да бъде защитен от твърде високи и много ниски температури. Не бива да бъде съхраняван на повече от 30°С, както и да бъде замразяван. Инсулинът трябва да се съхранява в хладилник при температура 4-8 градуса.
 • Спринцовки и игли
 • Инсулинова помпа
 • Антисептично средство за почистване на повърхността на кожата преди тестване на глюкозата в кръвта или въвеждане на инсулин.
 • Контейнери за изхвърляне на използвани спринцовки, игли и ланцети.
 • Тест ленти
 • Тест ленти за анализ на урина за кетон
 • Термометърът ще ви помогне да поддържате температурата на вашите медикаменти.

Приготвяне на багаж

При събирането на багажа, диабетикът трябва да приготви два пъти повече инсулин, хипогликемични лекарства, тест ленти и спринцовки. Всички необходими лекарства и инструменти трябва да бъдат в чанта за ръчен багаж.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Пациентът трябва винаги да има:

 • Необходимата доставка на инсулин, спринцовки, игли и консумативи за помпата
 • Тестови ленти за определяне на кръвната захар и ленти за определяне на ацетона в урината.
 • Двойно снабдяване с орални хипогликемични лекарства
 • Запас от всички лекарства.
 • Запас от продукти, необходими за спиране на хипогликемията.

Ако пътуватесъс самолет

Много авиокомпании предлагат специално меню за диабетици с нисък въглехидрат, холестерол и мазнини.

Преди да използвате услугите на авиокомпанията, попитайте за услугите, които те предлагат за диабетици. В случай на закъснение на полета или обяда в самолета, винаги носете със себе си храна, необходима за контрола на кръвната захар.

Ако пациентът е на инсулин

Ако пациентът има инсулино-зависим захарен диабет, първо трябва да помисли къде и как да съхранява инсулина. Това лекарство не може да стои в багажа, тъй като там може да се загуби или замрази. Освен това не се препоръчва инсулинът да се съхранява в багажника или в жабката на автомобила, тъй като може да прегрее, което също ще намали неговата ефективност. Поради това е най-добре да имате отделна термо-чанта за инсулин.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =