Диета и уголемена простата

Простатата е  малка, орехо-подобна жлеза, разположена при мъжете зад пикочния мехур. По време на сексуалната активност, простатната жлеза помага за производството на сперматозоиди, богата на хранителни вещества течност, която избухва по време на еякулацията. При някои мъже, простатната жлеза може да се увеличи. Това състояние се нарича доброкачествена простатна хиперплазия или БХП. С помощта на тази статия ще разберете какви храни има за облекчаване на симптомите на БХП и кои трябва да бъдат изоставени.

КАК ДА ЯДЕМ, АКО СЕ УВЕЛИЧИ ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА?

Простатната жлеза се контролира от мощни хормони, известни като полови хормони, включително тестостерон. В простатната жлеза тестостеронът се превръща в друг хормон, наречен дихидротестостерон (DHT). Високото ниво на ДХТ причинява увеличаване на клетките в простатната жлеза. Известно е, че някои храни и напитки, поради ефекта си върху тестостерона и други хормони, оказват влияние върху здравето на простатата. Изследванията показват, че диетата, състояща се предимно от месо или млечни продукти, може да увеличи риска от разширяване на простатата и развитие на рак. Това е особено вярно, ако човек не включва достатъчно зеленчуци в своята диета.

ПРОДУКТИ, ПОЛЕЗНИ ЗА ПРОСТАТАТА

Смята се, че диета, богата на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, защитава простатата. Специфични храни, за които е известно, че са от полза за простатата, са:

Сьомга

Сьомгата е богата на здравословни мазнини, които съдържат омега-3 мастни киселини и помагат да се предотврати и намали възпалението в организма. Други  риби, като сардини и пъстърва, също са богати на тези видове мазнини.

Домати

Доматите са богати на ликопен, антиоксидант, който може да бъд от полза эа простатните клетки. Подготовката на домати, например за сос или супа, помага да се освободи ликопен и да се направи по-достъпен за тялото.

Плодове

Ягодите, боровинките, малините и къпините са отлични източници на антиоксиданти, които помагат да се премахнат свободните радикали от тялото. Свободните радикали са странични продукти на реакциите, които се появяват в тялото и могат да причинят вреда и болести с течение на времето.

Броколи

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци, включително бок Choy, карфиол, брюкселско зеле и Kale, съдържат химичното вещество, известно като сулфорафан. Смята се, че той е насочена към раковите клетки и спомага за поддържането на здравето на простатата.

Ядки

Ядките са богати на цинк. Цинкът във високи концентрации се намира в простатната жлеза и спомага за балансирането на тестостерона и DHT. В допълнение към ядките, и бобовите растения също съдържат големи количества цинк.

Цитрусови плодове

Портокалите, лимоните и грейпфрутите имат високо съдържание на витамин С, което помага за защита на простатата.

Лук и чесън

Едно проучване показва, че мъжете с БРХ обикновено ядат по-малко чесън и лук, отколкото мъжете без БРХ. Необходими са допълнителни проучвания за потвърждаване на тези резултати, но лукът и чесънът са полезни добавки към повечето диети. В допълнение, някои проучвания за лечение с растителни екстракти, например, екстракт от палма, известна като ниска палма, са показали положителен ефект от това лечение от размера на потока на простатата и урината. Необходими са обаче повече изследвания.

ХРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ

Здравословното хранене с разширена простата е нещо повече от хранене със здравословна храна. Това също означава, че определени видове храни, които оказват негативно влияние върху здравето на простатата, трябва да се избягват. Продуктите, за които се препоръчва да се избягват, включват:

Червено месо

Проучванията показват, че отхвърлянето на червено месо може да подобри състоянието на простатната жлеза. Всъщност, дневната консумация на месо, смятат учените, три пъти увеличава риска от разширяване на простатата.

Млечни продукти

Подобно на месото, редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от ДПХ. Неуспехът или намаляването на консумацията на масло, сирене и мляко ще помогне за намаляване на симптомите на БХП. Кофеинът. Кофеинът може да действа като диуретик, което означава, че той увеличава броя и честотата на уриниране. Изключването на кафе, чай, сода и шоколад може да подобри симптомите на БХП.

Алкохолът

Алкохолът може също така да стимулира производството на урина. Мъжете с БРХ могат да установят, че техните симптоми се подобряват след отказване от алкохол.

Сол

Високият прием на сол може да увеличи симптомите на пикочните пътища, свързани с БХП. Диета с ниско съдържание на натрий , която включва отхвърляне на преработени храни, ще бъде от полза за всеки човек.

ЛЕЧЕНИЕ ПРИ РАЗШИРЕНА ПРОСТАТА

Промените в диетата могат да бъдат много ефективни при лечението на някои от симптомите на БХП, но е важно да се направят други промени в начина на живот. Ето какво ще помогне за облекчаване на симптомите на БХП:

Справяне със стреса

Престанете да пушите

Отхвърлете  използването на течности вечер, за да намалите нощното уриниране

Пълно изпразване на пикочния мехур по време на уриниране

Отказ на лекарства, които могат да влошат симптомите на заболяването. Те могат да бъдат антихистамини, диуретици и деконгестанти

Упражнения за обучение на пикочния мехур

Ограничаване на приема на течности до 2 литра всеки ден

Ако тези промени в начина на живот са неефективни, лекарят може да ви предпише лекарство или операция.

СИМПТОМИ НА РАЗШИРЕНА ПРОСТАТА

Увеличаването на простатата или ДПХ е често срещано. Повече от 14 милиона мъже само в Съединените щати изпитват симптомите на БХП. Симптомите на ХБХ включват:

  • Повишена честота и спешност при уриниране
  • Трудност при започване на уринирането
  • Слаб поток от урина в края на уринирането
  • Прекъснато уриниране
  • Често уриниране през нощта, инконтиненция
  • Болка след еякулация
  • Болезнено уриниране
  • Задръжка на урина или неспособност за уриниране

Тези симптоми се появяват, когато уголемената простатна жлеза блокира уретрата. Това блокиране може да затрудни или дори да спре движението на урината. Лечението на ХЖХ зависи от тежестта на симптомите . Понякога големи промени в начина на живот са достатъчни. Съществуват обаче и лекарства или хирургични процедури, които могат да бъдат ефективни при намаляване на размера на простатата или симптомите, свързани с БРХ.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Лечението на БХХ може да варира от прости промени в начина на живот и диети до лечение с лекарства и операция. Намаляването на потреблението на червено месо и консумирането на голям брой плодове и зеленчуци ще помогне за справяне със симптомите. Важно е редовно да се консултирате с лекар относно симптомите, особено ако лекарят предложи стратегия “изчакайте и спазвайте”. Ако предложените промени в начина на живот не са ефективни при намаляване на симптомите, може да се наложи по-агресивно лечение.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + thirteen =