Диета с калций – 3 кг за 5 дни

Здрави кости, плосък корем – с тази диета ще го постигнете! Научни изследвания доказват, че при дневен прием от 1,2 г калций мастните депа изчезват по-бързо, отколкото при храна без калций.

Важно е особено за жените, защото те най-често страдат от остеопороза, а тя може да се предотврати – с движение, здравословно хранене и преди всичко с калций.

Калцият обаче може и други неща. Както показват изследвания в Италия и САЩ, той помага при отслабване. Причината – калцият спира поемането на мазнините чрез червата, но и активира изгарянето на мазнините в клетките.

Най-важните източници на калций са млечните продукти.
Но и листните зеленчуци, плодовете, семената и ядките съдържат малки количества калций и доставят вещества, важни за здравината на костите, като витамин С, магнезий, манган, цинк, силиций и бор.

Внимавайте със солта и напитките с кофеин. Те ускоряват изхвърлянето на калция и вредят на костите.

Не забравяйте: пийте всеки ден един и половина до два литра, най-добре негазирана минерална вода и неподсладени билкови или плодови чайове.

Важно е всеки ден да приемаме калций, за да предотвратим загубата на костна маса. В противен случай тялото ни си набавя калция от костите и зъбите. Това може да доведе до остеопороза, особено ако сме предразположени.
Старайте се да си набавяте и витамин D. Тялото ни се нуждае от него, за да натрупва калция в костите.
Рецептите са толкова лесни, че ще ги използвате и след края на диетата.

Няколко идеи за закуска между 250 и 325 калории
Кисело мляко с лайм: 150 г нискомаслено натурално кисело мляко се овкусява със сок от лайм и подсладител. В купичка сложете 2 филии пълнозърнест сухар и половин банан на филийки, залейте с млякото и оставете малко да попие. Към това – една чаша чай ройбос.

 

 

>> Свали излишните килограми, изгори излишните мазнини и стегни корема само с един продукт. GOLD SARMS CARDARINE. 

 

 

Сандвич със студено телешко печено и извара с червени боровинки: смесете 100 г обезмаслена извара с черен пипер и 1 лъжичка сладко от боровинки. Намажете с това една голяма филия пълнозърнест хляб и отгоре сложете 2 резена телешко печено и нарязано листо от салата.

Сандвич с извара и репички: смесете 100 г обезмаслена извара с 1 лъжица минерална вода, 1 лъжица инулин, сол и черен пипер. Нарежете половин връзка репички и ги добавете. Намажете върху голяма филия пълнозърнест хляб (65г). Към това изпийте 150 мл сок мултивитамини с намалено количество калий.

Мюсли с пъпеш и обезмаслено мляко: нарежете 200 г пъпеш. 200 мл обезмаслено мляко смесете с лимонов сок и течен подсладител. Смесете 2 лъжици мюсли с пробиотични баластни вещества с 1 лъжица инулин, пъпеша и млякото.

40 г хляб с 1 лъжичка нискокалорично масло.
Към него по избор:
40 г говежда шунка, 1 лъжичка прясно сирене, 1 домат и 1 сварено яйце.
80 г прясно сирене (10% масленост) или 100 г нискомаслена извара, с 50 г ананас или 100 г репички.
40 г сирене и 1 круша.

Няколко идеи за втора закуска между 100 и 325 калории
100 г охладено нискомаслено мляко, 2 лъжици лимонов сок, 50 г банан и 1 лъжичка инулин – смесете ги и изяжте веднага.

1 пробиотичен айрян.

Нарежете половин червена чушка на ивици. Смесете 2 лъжици нискомаслена извара с 1 лъжица минерална вода и 2 лъжички нарязан магданоз, посолете. Намажете с това 2 много тънки шайби сьомга, добавете чушката и навийте на руло.

200 г пресни плодове с изключение на банани.

По избор 125 г нискомаслено кисело мляко или нискомаслено прясно мляко, или суроватка. Към тях добавете по 1–2 лъжици обезмаслено мляко на прах.

Няколко идеи за вечеря по около 350 калории
Италианска салата: отцедете боба от половин кутия бял боб. Нарежете на ивици една чушка, 5 маслини и малко лук. Направете марината от 1 лъжица вода, малко оцет балсамико, сол, черен пипер и 2 лъжички зехтин и залейте салатата. Поръсете с 1 лъжица настърган пармезан.

Сандвич: вземете 2 филии пълнозърнест хляб (по 25 г), сложете 40 г варена шунка, 2 шайби ананас (по 70 г) и 40 г настъргана моцарела. Гарнирайте с по една череша от консерва и запечете, докато сиренето се разтопи. Сервирайте с малко кресон.

Яйца на очи по италиански: сварете за кратко в солена вода 250 г броколи (пресни или от консерва). Изпържете едно яйце на очи в тефлонов тиган без мазнина, сервирайте заедно с броколите, поръсени с лимонов сок и 2 лъжици зехтин. Добавете 2 лъжици настърган пармезан. Сервирайте със 150 г сварени картофи.

Съвети
Слагайте много пресни подправки. Например кресонът съдържа по 150-200 мг калций на 100 г кресон.
Минералната вода има по 150 до 500 мг калций на литър. Можете да проверите на етикета.
Първи ден

Обяд – по избор
Кнедли с моркови и сусам. Задушете 250 г нарязани на филийки моркови в 2 лъжички олио. Добавете малко бульон и ги оставете да омекнат. До края на готвенето трябва да остане малко бульон. Добавете 3 лъжици сметана за готвене (нискомаслена). Посолете и сложете мускатово орехче и пълна лъжица запечени и смлени сусамови семена. Междувременно сварете една кнедла (замразена). Сервирайте заедно с морковите и малко магданоз.
Или пикантна супа от краставици и пъпеш. Пасирайте една скилидка чесън и 300 г краставица. Смесете със 150 г обезмаслено пробиотично кисело мляко, сол, черен пипер и оставете на студено. Нарежете на дребно 100 г пъпеш и на ивици 40 г пушена сьомга. Сервирайте супата с шунката, пъпеша и едно пълнозърнесто хлебче.
Вечеря
Рибно филе и салата от зеле. Нарежете много на ситно 250 г бяло зеле и настържете 2 моркова, подправете със сол и 3 лъжици лимонов сок. Смачкайте всичко и оставете за малко да попие. Изпържете 150 г морски костур в 1 лъжичка олио и посолете. Смесете салатата със 100 г обезмаслено пробиотично кисело мляко, черен пипер и 2 лъжици нарязан магданоз. Сервирайте с рибата.

Втори ден

Обяд – по избор
Боб с моцарела. Задушете малка глава лук, едро нарязана в 2 лъжички олио. Добавете 100 г праз на филийки и един нарязан домат, малко джоджен и мащерка, 250 мл бульон. След няколко минути сложете половин консерва бял боб и кипнете всичко. Сервирайте с магданоз и настъргана моцарела.
Или палачинки с извара и горски плодове. Разбийте 75 мл мляко, 75 мл нискомаслено пробиотично кисело мляко, 1 малко яйце и 2 лъжици брашно. Оставете да втаса малко. Разбъркайте до гладка маса 100 г обезмаслена извара, 2 лъжици минерална вода, 1 лъжичка мед и 1 лъжица инулин. Добавете 250 г горски плодове. В тестото добавете 4 лъжици минерална вода и изпържете 2 палачинки в тефлонов тиган без мазнина. Напълнете ги топли или изстинали с изварата и плодовете.
Вечеря
Пиле тандури. Смесете 2 лъжици нискомаслено пробиотично кисело мляко с 1 лъжичка паста тандури (от азиатските магазини). Нарежете на ивици 125 г пилешко филе и го намажете със сместа, оставете да попие. В 1 лъжичка олио запържете 2 глави лук, нарязани на ивици, 2 моркова на пръчици и 1 стрък праз на колелца. Добавете пилето, запържете и него за 5 минути, като бъркате. Сложете и два нарязани домата, пържете още 2 минути. Сервирайте със 75 г нискомаслено кисело мляко с малко прясна мента на ивици.

Трети ден

Обяд – по избор
Фусили (вид паста) по португалски. Отцедете малка консерва сардини в зехтин и ги нарежете. Нарежете на половинки 100 г чери домати. Сварете 50 г фусили или друга дребна паста. Отцедете и ги смесете с 1 лъжичка зехтин (може от консервата). Добавете сардините, доматите и накъсана зелена салата заедно с пресен босилек.
Или мляко с ориз и плодове. Сварете 75 мл нискомаслено мляко с 30 г ориз, сложете подсладител и малко канела. Оставете да изстине. Смесете 300 мл суроватка със сока от един лимон и подсладител. Добавете към ориза заедно с 250 г плодове.
Вечеря
Пълнени чушки. Сварете 30 г пълнозърнести спагети и ги отцедете. Смесете ги с 30 г варена шунка, 2 лъжици нарязан магданоз, 100 г нискомаслена извара и 1 яйце. Разполовете една червена чушка, махнете семките, напълнете със сместа и задушете със 125 мл бульон за 15 минути.
Четвърти ден

Обяд – по избор
Пуешки стек със зелен фасул. Разрежете една глава лук на осем и разделете на листа. Запържете в 2 лъжички олио, като добавите малко джоджен. Сложете 200 г сварен зелен фасул от консерва и посолете. Запържете 120 г пуешко филе в 1 лъжичка олио и посолете. Сервирайте със зеления фасул, като сложите един резен лимон и малко полумаслено масло с подправки. За десерт – 125 г обезмаслено кисело мляко с 10 настъргани бадема или 1 лъжица смляно и запечено сусамово семе.
Или голяма салата. Омесете на кюфтенца 100 г кайма, 1 лъжица овесени ядки, сол, пипер, половин лъжичка кечуп и 2 лъжици нискомаслена извара. Изпържете ги в тефлонов тиган. Смесете 3 лъжици пробиотично нискомаслено кисело мляко със сол, пипер и 1 лъжичка песто. Сложете соса върху 250 г салата цикория, нарязана на ситно. Добавете 2 домата, 3 гъби и половин връзка репички и сервирайте с кюфтетата.
Вечеря
Зелени аспержи с кисело мляко. Почистете 400 зелени аспержи и ги сварете в 175 мл зеленчуков бульон. Отцедете и оставете на топло. Кипнете още веднъж бульона, добавете 60 г червена леща и малък стрък праз на кръгчета. Задушавайте 8 минути. Подправете 100 г обезмаслено пробиотично кисело мляко със сол, пипер, 1 лъжица инулин и копър. Сервирайте аспержите със соса и лещата.

Пети ден

Обяд – по избор
Картофи с целина. Задушете 100 г от бялата част на праза в 1 лъжичка олио. Добавете 100 г картофи и 200 г целина на кубчета. Отгоре поръсете щипка семена от анасон и залейте с 250 мл бульон от зеленчуци или пилешки. Сварете всичко в покрит съд. Пюрирайте и добавете 40 г синьо сирене, 3 лъжици заквасена сметана (нискомаслена) и магданоз. Поръсете със запечено и смяно сусамово семе.
Или яйчена салата. Сварете твърдо 1 яйце. Смесете 100 г нискомаслено пробиотично кисело мляко, сол, пипер и половин лъжичка горчица. Нарежете яйцето и го смесете с половин връзка репички на филийки, малко кресон, 1 стрък праз на кръгчета и киселото мляко. Сложете салатата на филия пълнозърнест хляб и добавете 75 г скариди.
Вечеря
Картофен гирос (гръцка палачинка) със цадзики (салата снежанка). Запържете 200 г нарязани картофи и 1 малка глава лук на кръгчета в 1 лъжичка олио. Добавете 50 мл бульон, оставете да се задуши за 10 минути, като бъркате. Добавете нарязани на ленти 75 г пуешки гърди и запържете. Добавете черен пипер и оставете да се пържи до готовност. Разбъркайте 100 г нискомаслена извара, 2 лъжици нискомаслено пробиотично кисело мляко, сол и пипер, 1 скилидка чесън и 75 г настъргана на едро ренде краставица. Сервирайте с гироса.

Автор: vivian

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + thirteen =