Драматичното и опасно бъдеще на войната като “Робокалипс” е на хоризонта

Развитието на технологиите на американската армия показва, че следващата война може да включва дронове, контролирани от ума.

Ако има нещо, на което САЩ все повече се опират, това енамирането на начин да направят една евентуална война още по-плашеща и непредсказуема, отколкото вече е по самата й дефиниция. Американските военни са проиэвели мозъчен имплант, който позволява на човешкия оператор да контролира едновременно безпроблемно до три безпилотни летателни апарата (с помощта на мисълта).

Според агенцията, която ръководи компютърно-симулираните тестове – Агенцията за защита на напредналите изследователски проекти (DARPA) – тестовете са били проведени между юни 2016 г. и януари 2017 г.

Отчетът на Daily Beast гласи, че тестовият субект, който е частично парализиран, е успял да завърши тестовете, като насочи мислите си чрез медицински имплант, вграден в черепа му, който използва електроенцефалограма (EEG), за да взаимодейства с компютърна симулация на мисията на дрон в компанията на два симулационни безпилотни самолета за поддръжка.

Как беше направено това? Чрез операция . Това е вярно. Обектът – доброволецът г-н Nathan Copeland, е трябвало да се подложи на операция, за да му се поставят електроди в мозъка, за да завърши успешно невронния интерфейс. След тази операция Копеланд можа да изпрати мозъчни сигнали на безпилотните самолети, и така тв са в състояние да изпратят сигнали обратно към него, за да може да възприема средата около дрона. След това самият дрон е успял да сканира околната среда, да открие препятствие по пътя си и да изпрати сигнала обратно на оператора със своята препоръка.

В отделна фаза на експеримента един тестов субект успява физически да възприеме физическото пространство и да усети какво “вижда” дрона в същото време, когато дронът отговори на заповедите, които са му дадени. Може да се каже, че човекът и дронът са едно цяло.

Докато тази технология все още е в ранните етапи, тя със сигурност ни дава представа за посоката, в която се насочват САЩ: роботиката, която се контролира само от ума на един човешки оператор. Към момента, наличните команди са ограничени и главно се отнасят до обръщането на дрона в определена посока. Очевидно, да се направи скок от нещо, което може да се постигне чрез компютърна симулация на нещо, което в действителност може да се осъществи, е нещо съвсем друго, но факт е, че тук е мястото, където бъдещето на войната се движи, макар и с много малко медийно отразяване.

През юни 2013 г. професор в Университета в Минесота е първият човек, който демонстрира способността на малкия квадкоптер да прелети през балони в обсерваторията, контролиран само от капачка с 64 сензора с електроди на главата на доброволец.

Учени от Тексаския университет в Сан Антонио също эапочват да работят по тази технология през 2014 г. Учените са финансирани от Службата на секретаря на отбраната и Министерството на отбраната на САЩ.

През февруари 2015 г. ДАРПА направи и по-нататъшен пробив, когато обяви, че друг доброволец, този път квадриплегичен, е летял със симулиран изтребител F-35, използвайки само мислите си.

Около година по-късно, 16 души в Университета на Флорида използват слушалки с ЕЕГ, за да управляват безпилотни курсове по вътрешен курс от 10 ярда.

Дори американските военни да не са физически способни да усъвършенстват бомбардировачи, които се контролират от съзнанието си, скорошното бъдеще на непосредствената технология все още е доста проклета. Според морския корпус Таймс корпусът се стреми да развие “рояк от самоубийствени дрони”, като целта е да се даде на един оператор контрол над 15 самоубийствени дрони с “минимално натоварване на оператора”. Тези дронове разполагат с набор от възможности включително смъртоносни бойни глави; както и електронни натоварвания на атаките, за да се намесват в комуникациите на врага.

През 2014 г. Панайотис Артемиадис, директор на лабораторията за роботика и контрол на човешките ресурси в Аризонаския държавен университет, започва да разработва технология, която позволява на войниците да контролират много дронове, като са получили 860 000 долара от ДАРПА и военновъздушните сили на САЩ. По това време операторът може да контролира само четири дрона едновременно, но целта на изследването е, операторът да може да се справи със стотици дронове наведнъж.

Освен това, американската армия проведе и тестове, включващи повече от 100 малки дистанционно контролирани самолета – известни като микроникери Perdix – от три F / A-18 Super Hornets, като част от технологията “swarm” . Вместо да се даде заповед, на безпилотните самолети, се дават широки задачи като наблюдаване на вражеско летище. След това роякът от дронове изпълнява мисията с възможно най-малко човешки принос, което ги прави технически полуавтономни.

“Въпреки, че Perdix е обявен като инструмент за наблюдение, не е трудно да си представим малките устройства, като взриватели на бомби с дължина половин фут, които да преодолеят цел с огромен обем или да унищожат вражеско летище или кораб, без да застрашават пилотите”.

Представете си, ако технологията за тези рояци, бъде опростена или манипулирана по някакъв начин от чужда сила. Или представете си, ако те просто не функционират поради софтуерна грешка. През февруари 2016 г. Пол Шарър, старши сътрудник и директор на Център за нова американска сигурност за бъдещето на войната в 20-ти век, публикува доклад, предупреждаващ за тези многобройни рискове. В този доклад Шарър предупреждава, че технологията създава “нов риск от масово братоубийство, като голям брой оръжия се обръщат към приятелски сили”.

Само използването на думата “Robocalypse” в този доклад, само по себе си е достатъчно, за да ни убеди, че изобщо не трябва да раэвивамее тази технология, освен ако не искаме всеки ужасен филм от Sci-Fi, да стане реалност.

В момента, на южнокорейската граница е на въоръжени пистолетът SGR-A1 на Samsung , който според съобщенията е способен да стреля автономно, както и да може да извършва наблюдение, разпознаване на глас, проследяване и стрелба с монтирана картечница или гранатомет. Според NBC роботът може автоматично да открие севернокорейски войници, които се разхождат по границата и могат да открият огън без човешки принос (въпреки, че се твърди, че това не се прави на практика).

В Обединеното кралство Таранмис , строго секретен безпилотен самолет, може да пътува със свръхзвукова скорост, за да бъде използван от британската армия за извършване на предварително медитирани атаки с пълна автономия.

Никой не говори за това, но Израел също използва безпилотни наземни превозни средства (UGVs), за да патрулира не само своите граници, но и да заменя войници на мисии . Моделът на Израел “Border Patroller” може да бъде въоръжен с оръжия с дистанционно управление, разузнавателни средства и допълнителни компоненти, които не могат да бъдат монтирани на традиционния модел Guardium, който той използваше преди години. Израел също разработи безпилотен патрулен кораб, който понастоящем защитава стратегическите пристанища на Израел и патрулира крайбрежието.

Да не говорим за “Харпи” – оръжейна боеприпаси, разработена от Израелската аерокосмическа индустрия със собствен мозък, програмирана да се разхожда, докато не открие враждебна дейност.

Израел эаяви, че са напреднали с “безпилотен самолет, който може да достигне до Иран”, безпилотни летателни апарати, които могат да останат във въздуха в продължение на 24 часа и се смята, че са в състояние да стартират ракети въздух-земя. По подобен начин Великобритания също така проектира изцяло автономен дрон, който може да остане във въздуха за 24 часа, който вече е тестван в Австралия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 14 =