Две нови жертви на вируса, 1015 заразени у нас

За последното денонощие има 49 нови заразени с COVID-19, от тях в болница са 21 души. Така общият брой на заразените с новия коронавирус в България е 1015.Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.

“Увеличението за денонощието с новите случаи е 5.1%. 795 са активните случаи в страната. Плевен има 17 нови случая, като 13 са от завод “Мизия”, с в София са 16. Видин има 4, Бургас – 3, Кюстендил – 3, Сливен – 3, Хасково – 1, Благоевград – 1, Пазарджик – 1. Имаме нов случай на момиче на 15 години от Кюстендил. Тя е в добро състояние и не е в болница”, добави той.

“От медицинския персонал има трима нови заразени. От тях един е от Видин, който е лекар, както и две медицински сестри от Сливен и Бургас”.

“Има четирима нови излекувани и случаите стават 174, или 17.1% от установените случаи. Това са трима мъже и една жена”, каза още той.

“Починалите са 47, двама от тях са нови през денонощието. Това са жена на 77 години от Сливен и 49-годишен мъж, който е починал в УМАБЛСМ “Пирогов”. Нямаме данни за придружаващи заболявания при тях”, каза още той.

“281 са настанени в болница, 40 от тях са в интензивни отделения”, допълни Мутафчийски.

Село Буковлък няма да бъде поставено под карантина, защото има само 4 случая на коронавирус за около 4000 жители, каза още ген. Мутафчийски.

“Село Буковлък има около 4000 души население. Установени са четирима с коронавирус, но това е твърде малка бройка, за да се наложи карантина на цялото село. Това е нашето мнение, че на местно ниво може да се вземе такова решение, но обърнахме внимание, че сме дали указания да се разшити търсенето на евентуално заразени лица, контактни лица и включително с резово проучване на други популации, които нямат общо с тези 4 случаи”, посочи той.

Той посочи, че 14-дневна карантина за цялото население не е решение, за да се спасим от коронавируса.

“Това снижава в много голяма степен заболеваемостта, но не я премахва. Има и фамилност в заболяването. Благодарение на мерките България има ниска заболеваемост и ниска смъртност”, каза още той.

По повод установени заразени в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” Мутафчийски посочи, че са издирени всички 200 пациенти от лечебното заведение. Спрямо болницата са направени епидемиологични проучвания на всички контактни лица на пациента, който е установен с коронавирус. Открити са още един пациент и един лекар, които са били в контакт с първия доказан пациент, но болницата не е под карантина.

Над 110 ваксини срещу коронавируса се изпробват в момента в света от всички държави, големите надежди на цялото човечество са за създаването на ваксина, каза още ген. Мутафчийски.

“Засега няма дори първи съобщения за някакви обнадеждаващи резултати. Или поне лабораториите не бързат, защото това е дълъг процес, който трябва да премине през всички етапи, за да бъде ваксината достатъчно безопасна за прилагане върху хора. В Китай например имаше и тестове върху хора, но резултатите още не са съобщени. За Англия също четох за тестове, но не върху хора. Там се предполага, че тази ваксина ще бъде надеждна до към септември месец, но още нищо не се знае. Големите надежди на цялото човечество са за създаването на ваксина”, добави той.

“Поел съм личен ангажимент за дъщерята на Милен Цветков”

“Още в първия ден след смъртта на журналиста Милен Цветков, госпожа Генка Шикерова се свърза с мен и съм поел личен ангажимент”,

заяви ген. Венцислав Мутафчийски, помолен да каже дали дъщерята на Милен Цветков, след като пристигне в България, трябва да стои под 14-дневна карантина.

Дъщерята на Милен Цветков се очаква да пристигне от Холандия за погребението на баща си.

“За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което е 30% от всички пациенти досега”.

“Докато вървяхме по една умерена парабула, сега по-отчетливо се изкачваме нагоре в заболеваемостта. Процесите са динамични и спрямо тях ще се вземат навременни решения. Трудно е да говоря отсега какво ще се предприеме за Гергьовден”, коментира още ген. Мутафчийски.

 


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =