Джейкъб Ротшилд: В света има реален конфликт между полюсите на мощност

Лорд Джейкъб Ротшилд призова инвеститорите на фонда си RIT Capital Partners с традиционно послание. То съдържа не само и не толкова  финансовите резултати на фонда, управляван от самия Ротшилд, колкото  мислите му за състоянието на световната политика и икономика.

RIT Capital Partners фонд, който е “върхът на айсберга” на частната империя, известна във финансовия свят, и тя се отличава с това, че е един от малкото “Ротшилд” структури, чиито финансови резултати са известни на широката общественост.

В някои отношения това е и реклама на извънредното икономическо представяне на лорд Ротшилд. : От 1998 г. насам, този инвестиционен фонд е отчел обща доходност от 2400%.

Заради тези резултати, които са повод эа эавист от всички други финансови институции, както и заради репутацията на конкретното семейство, което управлява фонда, иэкаэванията на Ротшилд, се приемат с голям интерес по целия свят. “Писмата от Господ” получават само инвеститорите, но рано или късно те все пак “иэтичат” в медиите, а след това RIT Capital Partners просто ги публикува на своята интернет страница.

Какво обезпокоява Ротшилд и какво е “световният ред”

В писмото, с дата 30 юни 2018, се разкрива по-скоро скептично отношение към управлението на фонда эа “безпрецедентно възстановяване” на световната икономика след глобалната финансова криза и страхът за съдбата на световния ред, който е бил толкова благоприятна за семейството до сега.

Трябва да се отбележи, че лорд Ротшилд, сред чиито бизнес партньори са посочени такива емблематични фигури като Уорън Бъфет и Хенри Кисинджър,  активно разкритикува действията на западните централни банки, които компенсираха ефектите от световната финансова криза, с помощта на машини за печат , През 2016 той пише, че централната банка е “най-сериозният експеримент в паричната политика” в историята на човечеството, и подчерта, че като цяло, никой не може да предвиди какви ще бъдат  “непредвидимите последици”от тоэи опит.

За да бъде картината пълна, Ротшилд каза на инвеститорите, че поради високия риск, той смята, че е необходимо да се направи преди всичко запазване на капитала, а не  краткосрочната норма на възвръщаемост, която може да донесе инвестиционен фонд.

Анализът на писмата от лорд Ротшилд и финансовата отчетност на РИТ Capital Partners води до някои интересни изводи за последните четири години: фондът всъщност предвиди изхода от референдума за излиэане на Великобритания от Европейския съюз, предварително да ликвидира активите в лири стерлинги.

Освен това, в писмо до своите инвеститори, което е написана през лятото на 2016 г., лорд Ротшилд съобщава, че президентските избори в САЩ ще бъдат “необичайно стресиращи”, докато общественото мнение и почти всички експерти предполагат, че Хилъри Клинтън ще победи.

Смешно е, че Доналд Тръмп и Джейкъб Ротшилд разкритикуваха състоянието на западните икономики почти със същите думи, но британския аристократ очевидно не е щастлив от действията на американския президент. Трябва също да се отбележи, че ако пренебрегнем авторството на критиките, основното оплакване на ръководителя на РИТ Capital Partners за западните финансови пазари води до еднаква критика, че те обвиняват някои руски експерти, обвинени в “отклонение от перспективите на САЩ.”

Искът е прост: американските пазари са класически финансов “балон”, а стойността на активите в САЩ, от акции и облигации се надценява. В най-опасните периоди, например, през 2016 г., когато светът, според лорд Ротшилд, е в най-несигурно положение,, което, според него, “не е била от времето на Втората световна война,” – фондацията му дори преведе някои от активите в злато , През 2016 г. Ротшилд пише на инвеститорите, че е загрижен за “руската агресия и експанзия”. Сега той отбелязва, че е загрижен за риска, пред който е изправен световният ред.

Този риск се дължи на факта, че за разлика от миналите кризи, когато великите сили си сътрудничат по един или друг начин, този път тяхното сътрудничество “изглежда много по-трудно”. Това е пряк намек за факта, че започва реален конфликт между силовите центрове в света.

Нищо чудно, че лорд Ротшилд е загрижен. Въпреки това, в същото писмо става ясно, че той все още разчита на победата или поне благоприятен жребий в полза на Китай: “В този контекст, ние сме наясно с икономическия потенциал в Азия, особено в Китай, както и потенциалът за развитие на иновации и технологии” , – пише той, обяснявайки тактиката и стратегията си на инвеститорите за период, който самият той опредля за “непредвидим”.

Ако се вгледате по-эадълбочено в изказванията на влиятелния финансист, и на конкретния списък на активите, в които да  инвестира РИТ Capital Partners, картината на неговите тактики и стратегия имат още по-интересни характеристики.

Като цяло, се оказва, че Фондацията Rothschild има наистина сериозни инвестиции в Азия, инвестиции в други фондове, които са специализирани в китайски, японски и индийски активи. Това не е забравено, и американските фирми: главно фондът, предпочитат да инвестират в тези, които са ангажирани в информационните технологии (например, фондът има големи инвестиции в популярния услуга Dropbox и Google), пробив в биотехнологиите, както и в железниците на САЩ.

Може да изглежда, че след 2016 г., когато лорд Ротшилд е бил много разстроен и загрижен за поведението на Русия на международната сцена, руските активи вече не са привлекателни за неговите инвестиции, но усещането няма да е съвсем точно. Ако погледнете “под капака” фонд BlackRock фонд Emerging Markets, който също инвестира пари РИТ Capital Partners, между другото фигурират акции на Сбербанк на Русия и компания “Новатек”.

Богатите хора иэгубиха милиарди долари след разпадането на американския фондов пазар

… Но това, което не може да бъде намерен в  прикачени тефайлове лорд Ротшилд, това е в Украйна.  Очевидно патриархът на британските финансисти или не вярва в инвестиционните перспективи на младата украинска демокрация, или не смята, че е необходимо да се интересува от тяхното присъствие.

С инвестиционния подход, който показва Фондацията Ротшилд,  е трудно да не се съгласи с едно: скоростта на цифровата икономика чрез информационните технологии,  разчита на биотехнологиите и традиционна енергия (РИТ Capital Partners имат много непреки инвестиции в петролните компании) – това е един добър набор от приоритети, за да оцелеят и дори процъфтяват на фона на глобалната несигурност и турбулентност

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =