Джок Полфрийман може да се върне в затвора

Aвстралиецът Джок Полфрийман, който уби българския студент Андрей Монов през 2007 г. и наскоро беше освободен предсрочно от софийския затвор, може да се върне зад решетките. Осъденият излежа едва 12 от 20-те години, на които беше осъден.

Бащата на жертвата – Христо Монов ще внесе в съда

жалба срещу освобождаването му.

Пред Би Ти Ви (bTV) почерненият баща заяви, че ще направи това „още с отварянето на деловодството в съда”.

„При внасянето на жалбата с искане за възобновяване на делото, съдът е длъжен да върне Полфрийман в затвора отново и по този начин да се спре определението за освобождаването му”, уточни Христо Монов.

Юристи обясниха,

че ако семейството внесе жалба срещу освобождаването, тъй като не им е изплатено присъденото обезщетение, австралиецът може да трябва да се върне зад решетките.

Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра

България ще плати 3500 евро на убиец

Полфрийман беше осъден да плати и кръвнина на семейството на убития студент в размер на 400 хил. лв. Бащата обаче казва: „И тук убиецът ще се изплюе на българското правосъдие, като си отиде в Австралия той няма да изплати и стотинка от тази присъда, това е решение на български съд, което отново няма да бъде спазено”.

Преди няколко дни Христо Монов обясни, че Полфрийман не е изплатил нищо, семейството е получило само това, което съдът в Страсбург е присъдил на австралиеца по дело, което той заведе срещу страната ни – 3500 евро. Български съд е определил тези пари да отидат при семейството на жертвата. „То е един процент от цялото обезщетение. Той нарочно не искаше да взема възнаграждение в затвора, за да не плаща. Това е хитър и нагъл ход”, каза Христо Монов пред в. „24 часа”.

Бащата допълни, че двама съдии от съдебния състав се скрили позорно след освобождаването на Полфрийман. „Надявам се, че друг състав на българския съд няма да се съобрази с решението за освобождаване на Полфрийман, и затова ще искам възобновяване на делото”, уточни бащата.

В мотивите си за освобождаването на австралиеца съдът посочва, че той се е променил в положителна посока по време на изтърпяване на наказанието си в затвора. Бащата на убитият Андрей обаче е категоричен:

„Всичко, което Полфрийман е правил в затвора, е написано и направено от БХК”

и допълни, че това е практика на председателя на организацията Красимир Кънев, който по този начин се издържал.

„Социопатите не се поправят, например,Американската психиатрична организация казва, че когато социопат-убиец се върне на свобода, той задължително ще извърши ново убийство. Преди да убие Андрей, Полфрийман е наръгал други две момчета отново по Нова година, но е бил непълнолетен и затова има чисто съдебно минало”, съобщи Христо Монов.

Адвокатът на Джок Полфрийман Калин Ангелов пък е категоричен, че клиентът му не е „хладнокръвен убиец”

за какъвто го представят. В профила си в социалната мрежа Ангелов публикува снимка, за която твърди, че е кадър от видеозапис от охранителна камера, на която се вижда как жертвата Андрей Монов и негов приятел преследват и нападат случаен минувач. Според адвоката именно тогава Полфрийман се намесил в защита на нападнатия човек.

„За мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна отбрана и че ние държахме затворен един невинен човек”,

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 11 =