„Еърбъс А320“ със 172 души на борда в епицентъра на смъртоносен зенитен ракетно-артилерийски огън над Дамаск

По време на въздушно нападение на израелските изтребители на 6 февруари в предградията на Дамаск, пътнически самолет „Еърбъс А320“ със 172 пътници на борда е можело да падне под огъня на сирийските системи за ПВО.

Самолетът е успял да напусне опасния район и да кацне в руската авиобаза “Хмеймим”. Това каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от световните медии. Според него в момента на нападението на израелски изтребители срещу района на летището в Дамаск, е кацал пътнически самолет „Еърбъс А 320“ със 172 пътници на борда, изпълняващ полет Техеран-Дамаск. „Пътническият самолет се е намирал почти „в зоната на смъртоносен зенитен ракетно-артилерийски огън“, добави Конашенков. „Само благодарение на оперативните действия на диспечерите на летището в Дамаск и ефективната работа на автоматизираната система за контрол на въздушното движение успяхме да извадим пътническия самолет от сирийската ударна зона на противовъздушната отбрана и безопасно да се приземи на най-близкото алтернативно летище в руската авиобаза Хмеймим“, подчерта генералът.

 

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Той отбеляза, че „провеждането на военни операции във въздуха от израелският генерален щаб, използвайки за прикриване или блокиране на реакцията на сирийските сили за противовъздушна отбрана на граждански самолети с пътници, се превръща в характерна черта на израелските военновъздушни сили“. Генералът заяви, че израелските военновъздушни сили са извършили изненадваща атака над предградията на сирийската столица на 6 февруари след два часа сутринта с четири изтребителя F-16, без да влизат във въздушното пространство на страната, уточнява Фокус. Израелските военни самолети са изстреляли осем ракети „въздух-земя“.

Сирийските военни активно са използвали системите за противовъздушна отбрана при отблъскване на удара, добави руският генерал. Конашенков обърна внимание и на факта, че редовни пътнически полети в Сирия и по света се извършват на известни височини, което ясно се вижда на радарните системи на Израел. „Израелските радари виждат въздушната обстановка в района на летището в Дамаск не по-малко ясно“, заяви говорителят на Министерството на отбраната. Той подчерта, че подобни „операции на израелски стратези, за съжаление, подлагат на риск живота на стотици невинни цивилни“.blitz.bg

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =