Ефективни етерични масла срещу стрии

Етеричнитемасла са естествено средство, което е доказано ефективно при предотвратяването и намаляването на стрии. Стриите са често срещан проблем, особено при младите и бременните жени. Тези дълги ивици и линии по кожата могат да бъдат досадни, но обикновено не са свързани със сериозно заболяване.

И въпреки че повечето стрии ще станат по-малко видими във времето, много хора искат да ги сведат до минимум възможно най-бързо. Ще ви кажем как да постигнете това с помощта на етеричните масла.

Какво са стриите?

Медицинското название на стриите е gravidarum. Те се появяват, когато средният слой на кожата или дермата е твърде разтегнат, разкъсан. Тези разкъсвания водятдо появата на белези, които се появяват като стрии на повърхността на кожата.

Често се появяват стрии:

 • по време на бременност, засягащи 90℅ от жените
 • по време на активния растеж в юношеството
 • след наддаване и загуба на тегло.

Високото ниво на стероидни хормони, причинено от медикаменти или заболявания, включително синдром на Кушинг и синдром на Марфан, също се свързва със стрии.

Стриите се появяват като червени или виолетови, леко подути линии. С течение на времето те стават бели, лъскави и плоски. Жените са по-предразположени към стрии от мъжете. Стрии обикновено се появяват на места като:

 • гърди
 • седалище
 • бедра
 • корем
 • рамене

Осемте най-ефективни масла срещу стрии

Някои етерични масла са по-ефективни от други. Но задължително всяко масло трябва да се разрежда преди употреба.

Арганово масло

Популярно натурално средство за защита на кожата и косата. За подготовката му се използват семена от дървото арган. Някои изследвания показват, че аргановото масло подобрява еластичността на кожата, което може да намали или предотврати стриите.

Масло от горчив бадем

За подготовката на това етерично масло, видът бадем, който сме свиканали да ядем, не се използва.

Маслото от горчив бадем може да намали стрии, причинени от бременност. При направено изследване, учени разделят група жени на:

 • група, която използва масло от горчив бадем посредством масаж
 • група, използваща маслото без масаж
 • контролна група

Установено е, че стрии се появяват само при 20℅ от жените в групата за масаж, 32℅ в групата без масаж и 41℅ в контролната група. Но за да се направят изводи за ефективността на маслото от горчив бадем, е необходимо да се направят допълнителни проучвания.

Маслото съдържа и токсични съединения, които могат да бъдат опасни в определени количества, особено по време на бременност.

Масло от горчив портокал

Етеричното масло от горчив портокал се извлича от кората на плода.

Едно проучване показва, че това масло може да тонизира кожата, предотвратявайки нейното разтягане, така че използването на това етерично масло може потенциално да намали появата на стрии.

Хората с чувствителна кожа, може да я рзадразнят с това масло. То може да предизвика фоточувствителност при хора с по-тънка и фина кожа.

Лавандулово масло

Етеричното масло от лавандула е известно със своите успокояващи свойства. Но то има и няколко други предимства, включително и лекуване на рани. Проучване, публикувано през 2016 г, показва, че лавандуловото масло увеличава производството на колаген и образува нова съединителна тъкан, която насърчава заздравяването на рани. Това предполага, че лавандуловото масло може да помогне при лечението на стрии, но трябва да се отбележи, че изследването е проведено върху плъхове, поради което са необходими допълнителни изследвания, включващи хора.

Масло от нероли

Етеричното масло от нероли се получава от цветовете на дървото Citrus aurantium. Установено е, че това масло има мощни антиоксидантни свойства, които могат да подобрят външния вид на кожата, помагайки на клетките да се възстановят.

Масло от пачули

Маслото от пачули често се използва за тонизиране, но то е известно и със свойството си да лекува рани и белези. Проучвания при животни показват, че маслото има антиоксидантни свойства и може да стимулира синтеза на колаген, което може да намали стриите.

Масло от нар

Смята се, че етеричното масло от нар има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследване, проведено през 2017 г, показва, че крем, съдържащ масло от нар и драконов екстракт, получен от драконово дърво, увеличава твърдостта и еластичността на кожата. Тези данни доведоха изследователите до предположението, че тази смес може да предотврати или сведе до минимум появата на стрии.

> Ladyagra – Естествено коригира хормоналния и хранителен дисбаланс и намалява стреса, виновен за ниското Ви сексуално желание. <<<

Етерично масло от тамян

Маслото от тамян се използва от векове, поради неговите лечебни свойства при лечението на кожни заболявания.

Тамянът лесно прониква в кожата, аферулиновите киселини и витамините в маслото имат антиоксидантни свойства, които спомагат за поддържането на мекотата и здравето на кожата.

Как да използвате етерични масла за намаляване на стрии?

Етеричните масла трябва да се разреждат с други етерични масла(това е особено важно за хора с чувствителна кожа) и след това да се прилагат върху стриите с масажни движения по кожата.

Използваните базови масла включват:

 • кокосово масло
 • масло от гроздови семки
 • масло от жожоба
 • зехтин
 • масло от сладък бадем
 • розово масло

Смесвайте 15-30 капки етерично масло с 30 мл базово масло. И не забравяйте да направите тест за алергия преди да приложите етеричните масла върху кожата. Етеричното масло може да се използва, ако не се появи алергична реакция до 24 часа.

Розово масло за база

Розовото масло, като основа, само по себе си е отлично средство за предотвраряване или намаляване на стрии.

Странични ефекти и рискове

Етеричните масла могат да причинят кожно дразнене или алергични реакции – тези странични ефекти са най-честите. Ако развиете обрив, зачервяване или сърбеж, спрете да използвате маслото. Ако симптомите продължават, консултирайте се с лекар.

Особено внимателно използвайте цитрусови масла, тъй като те могат да направят кожата по-чувствителна към слънчева светлина в рамките на 24 часа след прилагането, което увеличава риска от слънчево изгаряне.

Преди да ги използвате, се препоръчва да обсъдите употребата с лекаря, особено ако приемате лекарства или правите медицински процедури.

Употреба по време на бременност

Стриите са много чести по време на бременност.

Но все пак, още не е напълно сигурно, дали е напълно безвредно да се прилагат етерични масла по кожата по време на бременност. Бременните или кърмещи жени трябва да избягват използването на етерични масла върху кожата, освен ако техният лекар не им го препоръча.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =