Екипът на Беър Грилс е знаел за забраните в парк “Рила”

Екоминистърът Нено Димов съобщи, че трима служители на националния парк са придружавали екипа на Беър Грилс.

„Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата”, заяви директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

Беър Грилс и Дерек Хъф са извършили редица нарушения в защитената местност, сред които плуване в едно от рилските езера, палене на огън и убиване на защитени видове. Заради тези им действия по време на снимки преди две години сега България ще глоби продуцентската компания.

В официално становище Discovery Channel обяви, че епизодът от поредицата „В дивата пустош с Беър Грилс“, заснет в подножието на Рила, което е продукт на компанията Electus. Discovery излъчва шоуто, “но не е участвала в създаването на продукцията, нейни представители не са присъствали на снимките и компанията няма отношение по административните процеси за реализацията на продукцията”.

От продукцията заявиха също, че всичките им действия са били под контрола на служители на парка.

Директорът на защитената територия подчерта, че е разговарял с подчинените си, които придружавали снимачния екип, и те са категорични, че пред очите им Беър Грилс и Дерек Хъф нито са палили огън, нито са ловили жаби и още по-малко са плували в езерата.

„Предполагам, че самите кадри са заснети в период извън регламентирания за заснемане на филма. Проверката ще установи това”, допълни Андонов. По думите му е възможно Беър Грилс и партньорът му да са замърсили езерото, тъй като са влезли във водата с раниците си.

„След като има нарушение, трябва да има и глоба. Преди известно време имаше хоро в езерото „Бъбрека”. Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП. Тепърва предстои да се прецени какъв ще бъде размерът на санкцията, която трябва да плати екипът на Discovery Channel”, каза още Красимир Андонов.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =