Екологични фактора за безплодието: как да се предпазим

Ако хората не знаят защо нямат деца, може би причината е в околната среда.

bremennostНе е тайна, че околната среда оказва влияние върху нашето здраве. Това важи и за репродуктивните органи. Има дори термин – “екологично безплодие”.

Лична екология

Хората са склонни да виждат себе си в изолация от понятието “екология”. Искаме или не обаче, ние сме част от нея и от време на време изпитваме някои от нейните въздействия върху себе си. Ние всъщност сме основна и неразделна част на екосистемата. Екологичната обстановка около нас се формира не само от от замърсяването от най- близката магистрала, но също така и от това, което ядем на закуска, какви дрехи и обувки носим, колко често бършем праха у дома и т.н.

Фактори:

Факторите на околната среда могат да бъдат разделени в три категории: физически, химически и токсични. От физическите, най-голямо влияние върху организма оказва радиацията, която се увеличава всяка година в световен мащаб. Основната причина – увеличаване на количествата и концентрацията на радиоактивни отпадъци, погребани в земята и най-често в крайградски райони.

За съжаление, местата, в които се заравят екологични отпадъци са лошо контролирани, а екологичната оценка при ново строителство, рядко се взима под внимание. Валежите и ерозията на почвата допълнително усилват влиянието на подземната радиация.

Химичните фактори, които оказват влияние върху нас са храна, вода, почистващи продукти, облекло, които са основните компоненти на живота. Специално място в екосистемата, заемат днес фитоестрогените – почти задължителен компонент на парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост. А фитоестрогените са тези, които увреждат сперматогенезата.

Пентахлоретилен, който се използва активно в химическото чистене, води до проблеми със зачеването и може да доведе до спонтанен аборт. Толуен, който често е включен в състава на лака за нокти и в различнинлепила, може да доведе до промяна в количествените характеристики на спермата (при мъжете) и нямалява фертилитета (при жените).

Токсичните фактори са вид химически фактори. Техният основен източник са промишлените емисии във въздуха или в питейната вода, която не се пречиства. Те засягат всички човешки системи, включително и репродуктивните. Този проблем е наболял напоследък и се дължи на използването на старо оборудване и технологии, нежелание да се модернизира производството.

Лекарите казват, че безплодието – това не е окончателна диагноза. Екологичните причини за безплодието, сравнително бързо и лесно се поддават на корекция.

Работите в замърсен район на града? Използвайте овлажнител и въздушен йонизатор. У дома имате завеси, балдахин, плюшени дамаски на мебелите, килими? Намалете броя им: белите ви дробове, кожата и репродуктивната ви система ще ви бъдат благодарни. Планирате ремонт? Обърнете внимание на състава на материалите, които ще използвате.

Ако е възможно, у дома използвайте естествени почистващи продукти – сода, лимонов сок( за почистване на сребро, отстраняване на ръжда), оцет (почистване на плочките, почистване на стъкла) и т.н.

Избирайте боя за коса или лак за нокти, само от признати и добре известни марки. Купувайте дрехи, изработени от естествени влакна. Не забравяйте, че стар хладилник, мобилен телефон и дори конвенционалните батерии трябва да бъдат изхвърлени, но само в специализирани за целта пунктове за рециклиране. От тези, уж дребни детайли, се формира  цялостната картина на околната среда.

Обратим процес.

За щастие, след елиминирането на вредните фактори на околната среда, репродуктивната система може да се възстанови.

Научете се, да създавате сами, своята”лична” околна среда.

Всеки лекар би трябвало да информира пациентите за наличието на екологични фактори за безплодие, както и значението на тяхното отстраняване. Необходимо е да се прекрати работата в опасна среда, ако работите в такава..

Един от вариантите е замразяването на репродуктивни клетки (сперматозоиди и яйцеклетки). Например, преди химиотерапия или операция. Това ще позволи и в бъдеще да имате деца, независимо от степента на увреждане на репродуктивната система и да си създадете потомство.

Автор: sisa

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 2 =