Експерт: Страшно много изтекла критична информация

Изтеклите файлове, освен ЕГН-та и имена хора, има “страшно много критична информация”.

Това заяви в предаването “Здравей, България” по NOVA главният редактор на технологичния портал Kaldata.com Светлин Желев след ареста на 20-годишния Кристиян Бойков за хакерските атаки срещу НАП.

“Вероятно ще се окаже, че не е той. Не вярвам, че е той”, смята Желев за Бойков.

“При повечето подобни течове на данни, обикновено хакерите се опитват да търгуват с тях. При положение, че ги качват някъде безплатно, за мен лично е интересно кой има изгода от цялото това нещо, защо се случва сега”, заяви Желев. “Буквално си е сценарий за филм”.

В четвъртък Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка” спрямо Кристиян Бойков и го освободи от ареста.

“Най-важният въпрос в момента е какво могат да направят хората, които подозират, че личните им данни за изтекли. В момента правим приложение за сайта на НАП. На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено. Вероятно ще го пуснем до няколко дни”.

Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на “Здравей, България” по повод теча на информация след безпрецедентната хакерска атака.

По думите му вероятността с откраднатите данни да бъде направена злоупотреба е много малка. “Трудно би било да бъде изтеглен кредит или да бъде регистрирана фирма, например”, поясни Бъчваров.

“Конкретният сървър на НАП не е деклариран като критична инфраструктура. Не става въпрос за нещо, което застрашава живота”, каза още той.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + two =