“Екстази”: Какво причинява

Популярният “клубен наркотик” променя настроението, предизвиква радост, но води до сериозни негативни последици. Как действа Екстази? Дали това вещество има положителен ефект? Метилендиоксиметамфетамин (MDMA) е добре известно синтетично лекарство с психоактивни свойства. Той е химически подобен на амфетаминовата група лекарства, като метамфетамин и MDA (3,4-метилендиокси-амфетамин, продукт на разцепване на MDMA). По-известното име на такова лекарство е Екстази.

Лекарството първоначално е разработено от немската фармацевтична компания Merck през 1912 г. Първоначално MDMA е предназначен като лекарство, което е било използвано в психотерапията. Въпреки това, поради широко разпространената употреба, предимно сред младите хора, наркотикът е бил забранен за медицинска употреба през 1985 г.

Днес, Екстази се продава незаконно по целия свят. Според доклада на Организацията на обединените нации около 18,8 милиона души са получили MDMA през 2015 г. Екстази се продава главно под формата на таблетки, които често се комбинират с други вещества, като кофеин, ефедрин, кетамин и тиленол. Наркотикът се консумира предимно от млади хора по раэлични поводи.
MDMA обикновено се приема перорално под формата на таблетка или капсула, по-рядко под формата на прах.

Дистрибутор купидон таблетки    USABrands

Как действа екстази 

Когато се прилага перорално, MDMA бързо се абсорбира в кръвния поток и достига до мозъка, където се инициира действието му. Влизайки в мозъка, MDMA увеличава активността на такива неврохимикали като серотонин, допамин и норепинефрин. Производство на тези химикали (познати като невротрансмитери) в големи количества в мозъка причинява психоактивни промени в организма, включително и вълнение, позитивно настроение, социално поведение и самочувствие.

Ефектите от приемането на екстази започват в рамките на 30-45 минути след перорален прием. Пикът на екстазичната активност се осъществява в рамките на 70-120 минути и може да продължи 3-3.4 часа. Краткосрочните психоактивни ефекти на MDMA са:
Еуфорията е чувство за общо благосъстояние и щастие.

Лекота и простота на комуникацията.

Усещане на съпричастност или усещане за интимност с другите. Чувство за мир.

Лека халюцинация

Подобрено усещане, възприятие или сексуалност.
Промени в чувството за време.

Екстази и общо настроение 

Забележително е, че ефектът на екстаза зависи от настроението на човека и от атмосферата, в която е потопен. Например, MDMA, използван по време на партита, често води до повишена физическа активност.

Използването на MDMA поотделно или в малки групи в спокойна среда може да увеличи яснотата, да повиши концентрацията, чувствителността на естетическите аспекти, да подобри емоционалната страна и да подобри комуникационните умения.

Има ли някаква ползва за здравето?

Екстази се счита за наркотик и сякаш лобистите не се опитват да покажат това лекарство в положителна светлина – това са  наркотици и употребата им не се препоръчва. Ще говорим по-подробно за тези негативни аспекти на приемането на екстази. В същото време обаче някои проучвания показват положителната страна на тези лекарства, а именно:

Екстази увеличава социализацията на човека .
Използването на MDMA е свързано с увеличаване на просоциалното поведение.

Доказано е, че умерени дози (75 мг) стимулират и повишават близостта и комуникацията между хората.

Ефектът на MDMA повишава нивото на химикала, известен като окситоцин , който играе ключова роля в социалното поведение. Поради просоциално поведение много терапевти смятат, че това е полезно в терапията на взаимоотношенията между близките и при семейна терапия. Плацебо-контролирано проучване при 15 доброволци показва, че количеството на увеличение на окситоцина в кръвта корелира със субективните социални ефекти на MDMA. MDMA като обещаваща възможност за лечение на пост-травматично стресово разстройство (PTSD)

Наскоро MDMA е предложен като нов подход за лечение на ПТС. В две клинични проучвания, консумацията на MDMA значително облекчава симптомите, свързани с PTSD. Проучване на модела на PTSD при животни показва, че ефектът на MDMA може да подобри някои от мозъчните аномалии, свързани с PTSD. Някои проучвания показват, че екстази може да се използва като лекарство, което помага да се контролира страхът.

MDMA при лечението на невродегенеративни заболявания Използването на MDMA е предложено като нова стратегия за лечение на невродегенеративни заболявания като шизофрения и болестта на Паркинсон. Проучванията при модели на болестта на

Паркинсон показват, че излагането на MDMA може да подобри неконтролираното движение на ръцете и краката, често срещани моторни симптоми при хора с болестта на Паркинсон. По подобен начин някои хора, диагностицирани с шизофрения, съобщават, че след употребата на MDMA са успели значително да подобрят поведенческите и психическите си качества. ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СВОЙСТВА НА MDMA

Отделно, трябва да се каже за противовъзпалителните свойства на MDMA. MDMA е противовъзпалително средство, а хората с преобладаваща доминантна Th1 (доминирана от T-helper тип 1) могат да се възползват от това лекарство. Хората с доминираща имунна система Th2 ще изпитват здравословни проблеми, когато приемат това лекарство.

Показано е, че при животни MDMA инхибира възпалителни цитокини IL-12, IL-lb и TNF-алфа. MDMA потиска активността на неутрофилите и увеличава производството на противовъзпалителен цитокин IL-10. MDMA също подтиска циркулиращите лимфоцити и преобразува имунната система в посока на Th2-преобладаващо. MDMA има имуносупресивен ефект, който се проявява възможно най-много в рамките на 3-6 часа след прилагане на лекарството и в някои случаи след 24 часа. Понякога едновременното приложение с алкохол засилва имуносупресивните ефекти на MDMA.

При хора, повтарящото се приложение на MDMA с кратък и дълъг интервал между дозите увеличава както големината, така и продължителността на индуцираната от MDMA имуносупресия. Общият брой на лимфоцитите, CD4 + Т клетките и CD19 + В-лимфоцитите е значително намален дори години по-късно при злоупотреби с MDMA в сравнение с контролните индивиди. Не е възможно обаче да се установи дали потискането на имунните параметри, наблюдавани при ползвателите на MDMA, е резултат от злоупотребата с MDMA като такава.

Например, доброволците, включени в клиничните изпитвания, са обикновени потребители на канабис , с предишен опит с кокаин или метамфетамин. Както е известно, канабисът, кокаинът и метамфетаминът имат значителни имуносупресивни свойства. Понастоящем учените проучват възможността за въздействието върху имунната система на вещества като MDMA, които например могат да бъдат полезни при автоимунни заболявания. ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ НА ЕКСТАЗИ

Лабораторните изследвания на животни показват нежелани ефекти на MDMA на клетъчно ниво. Доказано е, че в клетката MDMA нарушава структурната и функционалната цялост на митохондриите, които са основните производители на енергия в клетката. Следователно енергийната криза се развива в клетката. MDMA има токсични ефекти, създава повишено ниво на оксидативния стрес в клетка, което може да доведе до сериозно увреждане на клетките на всички компоненти, включително протеини, липиди и нуклеинови киселини.

MDMA причинява тревожност и депресия

Проучвания при мишки показват, че екстази значително променя настроението на животните, причинявайки тревожност и дори депресия.
Отрицателният ефект на MDMA върху тялото
Приемането на MDMA може да предизвика умерено отрицателно въздействие върху организма, като например мускулни болки, главоболие, изпотяване, изтръпване, замаяност и сухота в устата. В някои случаи това може да предизвика гадене и повръщане. Тъй като MDMA повишава нивото на вазопресин-хормона, това води до промяна в състава на електролитите в кръвта, по-специално, понижение на натриевите нива. В този случай, прекомерното изпотяване значително влошава ситуацията. 
Ситуацията може да доведе до фатален край.

MDMA увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Съобщава се, че умерена перорална доза (1,5 mg / kg) на MDMA увеличава сърдечната честота, кръвното налягане и консумацията на кислород в сърцето.
MDMA влошава сексуалната функция

Използването на MDMA може да има неблагоприятен ефект върху сексуалната активност. Проучване сред хора,  приемащи MDMA (мъже и жени) показва, че експозицията на MDMA води до сексуална възбуда и повишено удовлетворение в интимните взаимоотношения. В същото време има забавяне на оргазма , както и разстройство на ерекцията (около 40% от мъжете).

MDMA уврежда когнитивната функция

Използването на MDMA при по-високи дози или за по-дълъг период от време създава негативни последици за когнитивните функции на мозъка. Проучване на зависимите от MDMA лица показва, че прекомерната употреба на MDMA води до влошаване на вербалната и визуалната памет. Също така се съобщава, че използването на MDMA причинява сериозна загуба на памет в краткосрочен план.

В едно клинично проучване един 21-годишен мъж, който е имал анамнеза за приемане на една или две таблетки на ден MDMA в продължение на 4 месеца, е имал внезапна загуба на памет след като е приемал две таблетки MDMA.

Въвеждането на MDMA може да причини неконтролирана секреция на антидиуретичния хормон (ADH), което води до хипонатремия (ниски нива на натрий в организма). Хипонатриемията в тежко състояние може да доведе до сънливост, конвулсии.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 14 =