ЕС и Швейцария подписаха историческо споразумение да премахнат банковата тайна в Швейцария

Европейският съюз и Швейцария подписаха споразумение за данъчно прозрачност, което ще сложи край на швейцарската банкова тайна за жителите на ЕС. Страните ще започнат автоматично да обменят данни за финансовите сметки на резиденти от 2018 г.

“Днешното споразумение оповестява нова ера на данъчна прозрачност и сътрудничество между ЕС и Швейцария. Това е още един удар срещу данъчните измами и друг скок към по-справедливо данъчно облагане в Европа”, каза еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Москович.

Общите данни ще съдържат имена, адреси, данъчни идентификационни номера и дати на раждане, както и широк набор от други финансови данни и информация за салдото по сметката, съгласно документа.

“Тази нова прозрачност не само трябва да подобри способността на държавите-членки да откриват и да се справят с данъчните измами, но и да възпира прикриването на доходи и активи в чужбина, за да се избегнат данъците”, се казва в прессъобщението.

Новото споразумение между ЕС и Швейцария е в съответствие с новия глобален стандарт на ОИСР / Г-20 за автоматичен обмен на информация.

Понастоящем Комисията сключва преговори с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино относно подобни споразумения.

Швейцария предприема стъпки за справяне с репутацията си като най-голямото място за офшорни сметки в света.

По-рано тази седмица страната публикува имената на чуждестранни данъчни измамници, след като получи многобройни искания от Русия, Франция, Германия, Индия и други страни.

Миналата година Швейцария се съгласи да сподели данни и данъчна информация със Сингапур, известен също като офшорен финансов център.

Законът, приет в Швейцария през 1934 г., ограничава стриктно всякаква информация, споделена с трети страни, включително данъчните органи, чуждестранните правителства или дори швейцарските власти. През 2013 г. швейцарското правителство заяви, че възнамерява да подпише международно споразумение, спонсорирано от ОИСР, за прекратяване на клиентите със специална тайна,  които ползват швейцарските банки. Новият данъчен договор за прозрачност ще влеэе в сила през 2018 г.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 8 =