Етерични масла за бебета: Безопасност и употреба

Етеричните масла се получават от билки, цветя и други растения. В допълнение към прилагането им върху кожата по време на ароматерапия и масаж, хората също добавят етерични масла към дифузорите. В тази статия ще разгледаме въпроса дали етеричните масла могат да се възползват при бебетата и колко безопасни са те.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БЕБЕТА 

Има известни доказателства за ползите от етеричните масла , но има много малко изследвания за това как тези масла могат да засегнат децата.

Изключително важно е да се отбележи, че Американската асоциация по натуропатия не препоръчва използването на етерични масла за деца под 3-месечна възраст. Може да се използват разредени етерични масла или неразредено зеленчуково и гроздово масло по време на детския масаж. Изследванията показват, че детският масаж може да подобри наддаването на тегло при недоносени бебета, да стимулира развитието и да намали раздразнителността и нарушенията на съня. Въпреки че не е необходимо да се използва масло или крем за масаж на бебето, това прави процеса по-лесен.

ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО 

При проучване от 2016г, бе установено, че лавандуловото масло може да облекчи болката при кърмачета. Едно проучване установи, че бебетата, които вдъхват аромата на лавандула в допълнение, при направен кръвен тест изпитват по-малко болка, и сърцебиенето е по-нискл, отколкото в контролната група. Друго проучване показа, че масаж с лавандулово масло може да намали симптомите на колики.

МАСЛО ОТ ЛАЙКА 

Лайката е често срещано лекарство при безсъние при възрастни, но може да бъде полезно и за кърмачета. Научните доказателства показват, ще лайката помага не само при безсъние, но и  добавянето на няколко капки масло от лайка в топла вана или дифузер може да има успокояващ, релаксиращ ефект. СЛЪНЧОГЛЕДОВО МАСЛО Слънчогледовото масло често се използва за разреждане на други етерични масла. Растителните масла са богати на линолова киселина, което ги прави отличен избор за дете с чувствителна кожа. Много деца с чувствителна кожа могат да развият екзема. В едно проучване беше установено, че докато слънчогледовото масло помага за овлажняването на кожата, зехтинът уврежда кожната бариера и може да влоши съществуващите кожни заболявания.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ 

Има много начини да използвате етерични масла за бебета, включително:

ПРИ ДЕТСКИ МАСАЖ 

Докато процедурите за бебешки масаж варират в зависимост от нуждите на детето, следните стъпки могат да бъдат добра отправна точка:

Загрейте малко количество разредено масло, като го триете между ръцете си Внимателно разтривайте маслото в кожата на бебето, като започнете с краката.

Използвайте достатъчно налягане, за да се движите внимателно около кожата

За да масажирате гърдите и корема на бебето, разперете ръце наоколо, сякаш “отваряте книгата”. Използвайте пръстите си, за да “нарисувате” малки кръгове

ЗА БАНЯ 

Няколко капки лайка или лавандулово масло във водата по време на къпане могат да отпуснат и да успокоят бебето . На свой ред тя може да помогне на детето да заспи по-бързо, така че най-добре е да се правят такива бани преди лягане.

В ДИФУЗОРА ПРЕДИ ЛЯГАНЕ 

Домакински дифузори, които пръскат във въздуха аромата на етерични масла, могат да бъдат закупени в специализирани магазини или от интернет. Някои от тях са оборудвани с успокояващи цветни светлини, които помагат на детето да си ляга по-бързо. Важно е да следвате инструкциите на дифузъра и да поддържате добре вентилираното помещение. Не използвайте етерични масла, които могат да бъдат вредни за бебето, например, изброените по-долу.

КОЛКО БЕЗОПАСНИ СА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ЗА БЕБЕТО? 

Специалистите не препоръчват използването на етерични масла върху  бебета на възраст под 3 месеца. При недоносени бебета също трябва да се избягва употребата на етерични масла най-малко 3 месеца след планираната дата на раждане. Строго е забранено да се прилагат неразредени етерични масла върху кожата на бебета и деца. Вместо това, разредете маслото с подходящо базово масло. Слънчогледовото масло, гроздовото масло и кокосовото масло са подходящи примери за носители на масла. Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) препоръчва разреждане на етерично масло до 0,5-2,5%. Също така не е безопасно да се ядат и пият етерични масла. Децата имат чувствителна кожа, затова трябва да се избягва употребата на етерични масла, които са известни като дразнещи вещества за кожата, сред които: мащерка риган, канела, кимион лимонена трева Изследователите също така препоръчват да не се използва маслиново масло като носещо масло , тъй като това може да увреди кожата.

В допълнение, NAHA препоръчва да се избягват следните общи етерични масла по време на бременност и кърмене: анасон, бреза, камфор, босилек градински чай, семена от магданоз, естрагон, горчив пелин,  вечнозелени растения Също така е важно етеричните масла да се държат далеч от дихателните пътища на детето. Нормално е да използвате разредени масла, за да масажирате краката на детето. Правилно разредено, преди да се използва маслото в дифузора, също намалява риска от нежелани дихателни реакции. Не се препоръчва използването на ароматни дифузори, ако детето има астма или съществува риск от развитие на астма поради фамилна анамнеза за състоянието.

Някои проучвания разглеждат ефективността на ароматерапията при кърмачета. Обаче фактът, че някои масла, като лавандула и лайка, оказват известно благотворно въздействие върху бебетата, е доказано. Много етерични масла са безопасни за кърмачета, ако родителите или професионалистите предприемат определени предпазни мерки. Те включват:

Никога не използвайте неразредени етерични масла върху кожата на бебето Съхранявайте маслото на място, недостъпно за деца.

Никога не позволявайте на детето да оближе или поглъща етерични масла Някои масла могат да бъдат токсични или да дразнят кожата на бебето, затова е много важно първо да научите информацията, да тествате маслото и да поговорите с лекаря си, ако имате някакви съмнения.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 4 =