Ето как изглежда тъмната страна на Луната

Исторически момент – Китай успешно приземи космически апарат на обратната страна на луната. Това е голям напредък за страната, която от години цели да се наложи като водеща сила в космическите програми.

Националната космическа администрация на Китай приземи апарата, с официалното име Чанъе-4, В 10:26Ч. пекинско време. Апаратът е изпратен в южния полярен район на Луната, в нейния най-големия и стар кратер – Ейткън.

Националните китайски медии публикуваха първите близки снимки на обратната страна на Луната. Шест часа след кацането Чанъе-4 е напуснал приземяващата капсула и именно тогава са били направени първите заснемания на повърхността.

Обратната страна на Луната никога не е видима от Земята, поради начина й на въртене. Често тя е наричана “тъмна страна”, което е погрешно, тъй като тя също се огрява от слънцето.

Успехът на мисията е важен момент за изследването на космоса. На повърхността, където апаратът е приземен, не се улавят радио честоти от Земята, поради което не е възможно директно да се изпраща информация до контролния център в Китай. За да се справи с това, Националната космическа администрация на Китай изпрати по-рано тази година сателит, който обикаля около Луната и препраща информацията от Чанъе-4.

Целта на апарата е да проведе различни изследвания, включително нискочестотен радио астрономичен експеримент и наблюдения върху състоянието на земни растения в среда с ниска гравитация. Друг стремеж на мисията е изследване на въздействието на слънчевите изригвания върху лунната повърхност.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + nine =