Фантомно главоболие

Няма човек на света, който поне веднъж в живота си да не е имал главоболие. Приблизително половината от населението на Земята, поне веднъж годишно страда от главоболие. Най-честата причина за главоболието е физиологично разстройство в човешкото тяло. Но това не винаги е така. Понякога болката е фантомна и възниква “от нищото”.

Видове главоболие

Главоболието не е болест, а симптом, който показва определени проблеми във функционирането на нашето тяло. Има няколко вида главоболие:

 • Болката от напрежението в мускулите се получава, когато меките мускули на главата се опъват или изтръпват.
 • Ликвородинамично главоболие. Нарушаването на равновесието в секрецията и изтичането на цереброспинална течност може да доведе до тежки промени във вътречерепното налягане, което причинява главоболие.
 • Съдовото главоболие се причинява от съдова дистония.
 • Невралгичното главоболие се причинява от изтласкване на лицевите или тилните нерви. Този вид болка засяга лицето.
 • Халюцинационното или конверсионното главоболие възниква без основа, без видимо функционално увреждане.
 • Смесено главоболие. Често се получава главоболие в резултат на няколко от горепосочените причини.
 • Дистрибутор купидон таблетки    USABrands

Какво представлява халюцинационното главоболие?

Нашата сложна психика ни дава огромни предимства, благодарение на които, човечеството е създало собствената си култура. Но тази сложност на нашата умствена структура може да доведе до множество проблеми. И един от тези проблеми е халюцинационното главоболие.

Това е главоболие, което въпреки че се чувства физически, се проявява без видими нарушения и смущения в тялото ви. Тази болка се основава не на физическа, а на психическа природа. С други думи, няма предпоставки за възникване на болка, но съществува образът на болката, която чувстваме.

От болезнени халюцинации може да боли не само главата. Усещането за възникнала психогенна болка може да се усети в най-различни части на човешкото тяло. Най-често този вид болка се локализира в главата, гърдите и сърцето.

Специфични симптоми при фантомно главоболие

Особеността на фантомното главоболие е, че то няма ясни анатомични граници. Човек не може да определи точно какво представлява (компресиране, натиск, пулсиране). Следователно, такава размита характеристика на мъчителна болка може да означава, че това е халюцинационна болка.

При проведени проучвания е установено, че хората, страдащи от този тип главоболие обикновено не показват никакви патологични индикации. Но въпреки факта, че няма истинска причина за болката, тя е не по-малко болезнена от “истинската”.

Кой е засегнат от халюцинационно главоболие?

Фантомните главоболия най-често се срещат при няколко категории хора. Те включват:

 • тези, които страдат от латентна депресия
 • хора, склонни към неврози
 • пациенти с шизофрения.

Много учени смятат, че сред хората, страдащи от халюцинационна болка, повечето са тези, които страдат от скрита депресия. В състояние на депресия, хората могат несъзнателно да “прехвърлят” своите преживявания, тревожност и болка в някаква част на тялото. Усещането за страх и тревожност “се трансформира” в образа на болка, която наистина мъчи човек, като всяка друга реална физиологично обоснована болка.

Като реакция на стрес, може да възникне и психогенно главоболие. Психогенното главоболие може да бъде съдово, мускулно и неврологично: в резултат на стрес или физиологични смущения, които могат да възникнат. Но психогенната болка също може да бъде халюцинационна.

Ако имате проблем с ерекцията, или просто искате безопасно да увеличите сексуалната си мощ, сила, издръжливост по време на полов акт, доверете се на хапчетата за ерекция Vita Gra. Хапчетата са изцяло натурални и безвредни. Vita Gra е най-предпочитаният продукт сред  силния пол, тъй като има сигурно и доказано действи.

Лечение и профилактика

За да се отървете от главоболието, трябва да определите причината за възникването му и да разберете какъв вид главоболие имате. За да направите това, трябва да посетите лекар. Той ще предпише изследвания и ще постави диагноза.

За лечение на фантомна болка обикновено се използват антидепресанти и антипсихотици.

Ако главоболието се появява достатъчно често – това не е приятно усещане. Ето защо е по-добре да направите всичко възможно, за да предотвратите появата му. Ето някои общи съвети, коитоще ви помогнат да бъдете в тонус и по този начин да намалите вероятността от главоболие:

 • Достатъчно сън
 • Всеки ден излизайте на чист въздух
 • Избягвайте стресови ситуации
 • Не прекалявайте
 • Научете се да се отпускате
 • Правете упражнения
 • Погледнете на света положително!

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 5 =