Физическите упражнения и кафето променят ДНК

Докато тренираме ДНКто ни се променя и молекулите в конкретните мускули се изменят значително химически и структурно. Тези модификации на ДНК в определените области спомагат за добиването на по-голяма мускулна сила, за натрупване на мускулна тъкан и за по-добър метаболизъм.

Въпросното явление в ДНК е известно, като епигенетични промени и обхваща набавянето или загубата на химически елементи. Здравият човек, който не спортува, може да промени структурата на своята ДНК само с няколко физически упражнения. Нещо повече – кофеинът в сутрешното кафе също може да повлияе върху мускулите ни по същия начин, както спортуването.

Учените са открили, че при хората, преминали през интензивна тренировка, се наблюдава промяна в химичния състав на тяхната ДНК и най-вече при металните химически елементи. Тези промени настъпват в участъците от ДНК, където се активират гените, подпомагащи адаптирането на организма към физическото натоварване. Интересно е, че кофеинът има същия ефект.

Джулийн Цийрат от Каролинския институт в Швеция обяснява, че кофеинът наподобява действието на мускулната контракция, която възниква в следствие на физически упражнения. По думите й обаче кафето в никакъв случай не може да замести тренировката. Изследването доказва, че геномите ни са много по-динамични, отколкото се смяташе досега. Епигенетичните промени са един такъв пример. Те позволяват на ДНК в клетките ни да се приспособява към промените в околната среда. Изводът е – кафето може би не е толкова вредно, колкото се твърдеше досега, но нищо не заменя спортуването.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − two =