Габрово осъмна под полицейска охрана

След снощната ескалация на напрежението в Габрово, градът осъмна под полицейска охрана. Сили на жандармерията и на областната дирекция на вътрешните работи в Ловеч дойдоха в града за да охраняват обществения ред. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика

спешна среща в Министерски съвет с ръководството на МВР

тази сутрин заради агресията в Габрово, предаде агенция БГНЕС.

„Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Няма данни за политическо вмешателство”, заяви Каракачанов след срещата.

„Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси.

За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна”, добави Каракачанов.

На въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Министърът добави, че ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

От своя страна

главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово.

„По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там. Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено”, коментира още Иванов.

Протестиращите се опитаха да щурмуват Окръжния следствен отдел, където са задържани тримата нападатели. Напрежението ескалира още повече, след като протестиращите тръгнаха към ромската махала в града. Повод за недоволството на хората стана шокираща агресия в денонощен магазин в града. Трима клиенти пребиха служител на супермаркета в Габрово заради забележка. Мъжете влезли в магазина в центъра на града и започнали да обиждат клиент, а когато служител им направил забележка, те го пребили.

Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани

за побоя над продавач в магазин на улица „Николаевска“, съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. трите лица са задържани за срок от 72 часа. Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин на ул. „Николаевска“, действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление, след като са осъждани за други престъпления, Районна прокуратура – Габрово ще направи искане пред РС – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” на трите лица.

Правителството изпрати спешно вицепремиера Томислав Дончев в града.

Той коментира пред NOVA, че приоритетът в момента е връщането на спокойствието в града.

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне реда и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории.

Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, категоричен е Дончев.

Зам.-директора на дирекция „Национална полиция” Тодор Гребенаров, който също е в Габрово и заяви: „Както знаете, този протест беше нерегламентиран.

Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели мерки, но никой не е очаквал такава агресия и ескалация на напрежението. Нощта премина нормално.

Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия”.

Пострадалият служител на магазина Венцислав Димитров призова днес за спокойствие:

„Не искам да се всява етническо напрежение в града, искам мирно решение на ситуацията”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − one =