Ген. Мутафчийски: Носим лошите вести, това е емоционално изчерпващо, извиняваме се

Това и за нас е емоционално изчерпваща задача – цял живот като лекари сме поднасяли лоши вести на пациентите си.

Това коментира председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг днес.

“От три седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване на данните за заболелите, разбираемо и на нас ни тежи тази работа, но приемаме нещата, като фундаменталната идея беше обществото да е максимално информирани. Това има няколко измерения – хората се чувстват достатъчно информирани, но има и гласове, че това носи и стрес. Включително вчера един баща на дете на 8 г., коментира, че трябвало да бъде направен детски брифинг, в “който пък вземете и излъжете малко”.

“За съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача – цял живот като лекари сме поднасяли лоши вести на пациентите си”, каза ген. Мутафчийски.

“Това е едно от нещата, стресът е част от нашата професия, когато съобщаваме новини, също сме залети от емоции. Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият, но докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме функциите. Извинявам се, че невинаги вестите са оптимистични. Знам всички разсъждения – била малка заболеваемостта, преекспонирали сме новините, все по-малко се чуват гласове, че тази заболеваемост е резултат от усилията на много хора – това е факт. Може би има много аргументи, които бих искал да кажа в тази насока – ако вирусът за българската популация бил труден за прихващане, то тези клъстери, в които го намираме – са от същата тази популация. Едно нещо със сигурност може да се твърди – че у нас се наблюдава ниска смъртност от вируса. Факт е, че загиналите са в 99% с придружаващи заболявания”, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

“Само разумни компромиси би приел щабът, и то когато се установи, че разпоредбите се спазват стриктно”, каза още началникът на ВМА.

“Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега за замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството, не от нас“.

 


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fifteen =