Глобалното затопляне поставя бъдещето на кафето под въпрос

Международен екип от учени заяви в свое изследване, че около 60% от дивото кафе е на ръба на изчезване. Причината за това е несъмнено една – прекомерното замърсяване, което причиняваме на нашата планета, което води до глобално затопляне.

                                            Необработени зърна кафе

Насажденията от кафе са унищожавани от честите дъждове, вредители и заболявания, а проблемът е толкова сериозен, че до 2050 г. световното производство на кафе може да спадне наполовина.

Това ще бъде един от негативните резултати от развиването на глобалните процеси на затопляне. Нека припомним, че океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, а през 2018-та година бяха отбелязани редица топлинни рекорди.

Новите измервания, направени чрез международна мрежа от 3900 плувки, разположени в океаните от 2000 г. насам, показват, че от 1971 г. насам е налице по-голямо затопляне, отколкото учените на ООН са прогнозирали, че ще бъде отчетено.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + eleven =