Гноен отит: колко опасен може да бъде?

В ухото ви има гнойна течност? Температурата се е повишила? Може би имате гноен отит.

Отитът е възпаление на ухото. Това заболяване с определени симптоми е подобно на обикновена настинка. Болестта се характеризира с повишена температура и главоболие. В допълнение, отитът често се проявява едновременно с катарални заболявания. Но има и други симптоми, характерни за отита, които показват развитието на възпаления в ухото. Настинка може да се опитате да излекувате и сами, но когато се появят признаци на отит, трябва да потърсите помощ от отоларинголог. Ако не започнете своевременно лечение, това заболяване може да доведе до забележимо намаляване на слуха и дори да предизвика развитие на менингит.

Видове отит

Има няколко типа отит

  • Външен отит на средното ухо или възпаление на външния слухов канал. В този случай, част от слуховия канал, намираща се между тъпанчевата мембрана и отварянето на външния слухов канал се възпалява.
  • Средното ухо. Пространството около тъпанчевата мембрана е възпалено.
  • Вътрешен отит на средното ухо – вътрешното ухо се възпалява.

Има остър, хроничен, катарален и гноен отит. Нека да говорим за гнойния отит.

Причини за гноен отит

Причината за гноен отит на ухото са инфекциите. Те могат да бъдат вируси, бактерии или гъбички. Най-често инфекцията попада в средното ухо от назофаринкса. Ангина, синузит, простуда – всяко заболяване на горните дихателни пътища може да предизвика развитие на гноен отит.

В допълнение, рискът от гноен отит се увеличава при хипотермия, ушна травма, гмуркане във вода, където може да “уловите” инфекцията.

Симптоми на гноен отит

Характерните симптоми на гноен отит на средното ухо включват:

  • главоболие
  • повишаване на температурата
  • болка в ухото
  • болка в челюстта или в окото
  • запушване на ухото
  • увреждане на слуха
  • гнойно изпускане от ухото.

Етапи на остър отит на средното ухо

Първи етап. Всичко започва с шум в ушите и усещане за замайване. Често, когато говорим, чуваме ехо. Ако отитът не е придружен от настинка или ТОРС, тогава температурата на този етап на развитие на отита е нормална.

Втората или катарната фаза. Слъзната мембрана на средното ухо предизвиква голямо количество излишък и имате усещане, че в ухото става нещо. Има болка в ухото и температурата се повишава.

Трети етап. В този стадий на заболяването, се развива гнойно възпаление. С това болката се усилва, като се усеща и в челюстта или окото. Пациентът тежко чува.

Четвърта или постперфорираща фаза. Възпалителният процес води до факта, че тъпанчевата мембрана се пробива и гнойта започва да тече през ушния канал. Това облекчава натиска върху тъпанчевата мембрана, което води до намаляване на болката и понижаване на температурата.

Репативен етап. На този етап възпалителните процеси намаляват. На мястото на пробива на тъпанчевата мембрана се образува белег. В ушите има шум, но слухът постепенно се възстановява.

Но понякога гнойта не намира изход навън. Тогава инфекцията може да се разпространи вътре в черепа. В този случай има опасност от усложнения.

Усложнения на гнойния отит

Възпалението може да се разпространи в костната тъкан. Това заболяване се нарича мастоит. Гнойният отит може да доведе до менингит и мозъчен абсцес. Друга сериозна заплаха от отита е тежко увреждане на слуха.

Хроничен гноен отит

Отитът може да бъде остър и да придобие хронични форми. Хроничният гноен отит е постоянен източник на инфекция в областта на средното ухо. Той също така е опасен за вътречерепните усложнения и влошаването на слуха.

За да предотвратите усложнения, когато се появят симптоми на отит, веднага трябва да се консултирате с лекар.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Лечение на гноен отит

При лечение на средното ухо, е важно да се обмисли на какъв етап е заболяването. Задачата на лекаря е не само да елиминира възпалението, но и да възстанови слуха.

Консервативно лечение. За лечение на отити, като правило се използва консервативно лечение. Обикновено, това са противовъзпалителни лекарства, антибиотици, вазоконстриктивни капки за нос, болкоуспокояващи и антисептици. Използват се и физиотерапевтични процедури.

Хирургични методи

Ако отидете при лекар в най-острия стадий, когато има активен възпалителен процес, но гнойта все още не изтича от ухото, може да има нужда от специална процедура, наречена парацеза. Тази процедура е пункция на тъпанчевата мембрана. Извършва се при локална анестезия. Пункцията се прави, за да се даде изход за гнойта и да се предотврати развитието на усложнения.

Възможно е да се наложи хирургическа интервенция, за да се възстанови слухът след отичането, да се отстранят срастванията и да се коригира тъпанчевата мембрана.

Лекувайте ушите си своевременно и не позволявайте развитието на възпалителни процеси!

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =