Големите количества захар водят до недостиг на хранителни вещества

Голямото количество захар може да забави процеса на усвояване на важни за организма минерали и витамини.

Магнезият е изключително важен, тъй като всеки организъм се нуждае от него. Той е отговорен за създаването на протеини, за регулирането на мускулната и нервната функция, изграждането на костите и синтезирането на ДНК. Когато се получи повишаване на кръвната глюкоза, причинена от консумацията на твърде много захар, се намалява магнезият в тялото.

Количеството витамин С също започва да намалява, когато се приема по-голяма доза захар. Глюкозата и витаминът използват едно и също транспортно средство в тялото, което означава, че те се конкурират в кръвта. Попринцип витамин С не може да се синтезира самостоятелно, а когато клетките не получават достатъчно количество от него, се нарушава функцията на имунната система и се забавя възстановяването на тъканите.

Освен витамин С, всяка клетка в тялото съдържа рецептор на витамин D, важен за всички телесни функции, включително поддържане здравето на костите и ставите, но и за силен имунитет. Когато се приема захар в по-големи количества, се увеличава производството на ензим, който разгражда витамин D. В същото време се нарушава и функцията на друг ензим, който е необходим за синтезирането на витамина. Дефицитът му е свързан с възпаления, деменция и дори някои видове рак.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

 

Консумирането на големи количества рафинирани захар може да доведе и до разрушаване на витамини B комплекс. Когато се ядат храни, съдържащи бяла захар, тялото се нуждае от допълнителни витамини от група B, за да се може да се превърнат в енергия.

Специалисти твърдят, че по-голямото количество глюкоза е свързана с повишаване отделянето на калций от бъбреците, а ефектът може да причини камъни в тях. Калцият е важен за функциите на нервната система, мускулите и костите.

Прекаленото количество захар, може да причини диабет тип 2, повишен риск от затлъстяване, сърдечни проблеми, стареене на клетките, рак, заболявания на черния дроб и много други.

Прочети още на: Голямото количество захар води до недостиг на хранителни вещества | Puls.bg – https://www.puls.bg/khranene-c-21/goliamoto-kolichestvo-zakhar-vodi-do-nedostig-na-khranitelni-veshchestva-n-32580

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − one =