Google ще изключи своята социална мрежа след огромна дупка за сигурност

Google ще изключи своята социална мрежа след огромна дупка за сигурност, която позволи достъп до данните за потребителските профили.

Излиза, че Facebook не е единственият технологичен гигант, който  претърпя тежък удар по сигурността на данните на потребителите. Този път всемирният Google, или по-точно неговата не толкова популярна социална мрежа, наречена Google+.

Тези, които са използвали продукта, са имали лични данни, изложени на злосторници от 2015 г., сочи доклад на Wall Street Journal, цитиран от TechCrunch. Когато даден потребител разреши на дадено приложение да получи достъп до данните от обществения му потребителски профил, грешката позволи на приложението също да вземе полета с непублични профили, включително пълни имена, имейл адреси, дати на раждане, пол, снимки на потребителски профили, обитавани места, статус на заетост и връзка.

Общата сума на потребителите, застрашени от бъгове, е 496 951.

Отворът за сигурност беше открит и включен от Google само през март, съобщава докладът, но компанията реши да не се яви публично с пробива, тъй като точно през това време се разкриваше известният скандал Facebook / Cambridge Analytica.

Огласяването на публика с откриване на грешки би довело до това “Google да влезе в светлината на прожекторите заедно или дори вместо Facebook, въпреки че беше останал под радара по време на скандала Cambridge Analytica”, се чете във вътрешна бележка, цитирана от TechCrunch.

Любопитно е, че само минути след като WSJ публикува доклада си за изтичането на данни, Google направи съобщение, че ще затвори Google+ през следващите 10 месеца, което ще позволи на потребителите да експортират данните си и след това ще превключат G + към корпоративен продукт. Това е една от редица мерки, предприети след одита на сигурността на проекта Strobe. Освен закриването на тяхната социална мрежа, Google ще преработи правилата за сигурност, включително и ограничаването на разработчиците на трети страни да имат достъп до телефонни SMS данни, в регистрационните номера на обажданията и някои данни за контакти.

Проектът Strobe осигурява статистика, включително, че 90% от взаимодействията в Google+ са отнелмали по-малко от пет секунди. Очевидно, единственото взаимодействие, което голяма част от потребителите някога са имали със социалната мрежа, е натискането на бутон за затваряне на диалоговите прозорци за вход.

“Този преглед кристализира това, което известно време ни е известно: че докато инженерите ни полагат много усилия и всеотдайност в изграждането на Google+ през годините, не са постигнали широко приемане от страна на потребителите или разработчиците и са наблюдавали ограничено взаимодействие с потребителските приложения “, протоколът на проекта Strobe reads.

В опит да се контролират щетите, Google специално заяви, че грешката не позволява на извършителите достъп до съобщения или публикации, направени от потребители. Компанията също така твърди, че “не са открили доказателства, че всеки разработчик е бил наясно с този бъг или злоупотребява с приложния програмен интерфейс (API)” и че “не са открили доказателства, че данните от потребителския профил са били използвани злонамерено”.

Според TechCrunch, Google вероятно ще избегне 2% от глобалните годишни приходи, ако не разкрие проблема в рамките на 72 часа. Все пак, компанията все още може да се изправи пред съдебни дела и обществени реакции.

Google остана над по-голямата част от скандалите, фокусирани върху Facebook и Twitter, през последните месеци, като се твърди, че G + е “не точно социална мрежа”, пише TechCrunch. Въпреки че този път компанията може да свърши със свидетелстване пред Конгреса, точно както Марк Зукърбърг эа Facebook.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =