Грип по време на бременност

Грипът е остро вирусно заболяване, чиято изява е най-силно изразена през зимния период. Грипните вируси са тип A, B и C. Предаването на инфекцията е по въздушно-капков път. Инкубационният период – периода от заразяване до изява на симптомите е между 1 ден и 4-5 дни. Болните от грип са най-силно заразни през първите дни на проява на симптоматиката.
Грипът започва внезапно с болки в гърлото и повишаване на телесната температура. Характерни са мускулните и ставните болки както и наличието на главоболие. Вирусът на грипа атакува ресничестия епител на дихателната система. Оделените вирусни токсини оказват въздействие върху централната нервна система и кръвоносната система. При хора с намалена имунна защита на организма, при пациенти със сърдечносъдови, белодробни заболявания или при бременност се повишава риска от заразяване и развитие на вирусна инфекция.
Бременните жени са по-податливи към заразяване с грипни вируси, особено през периода на техния пик на разпространение. Една от причините е повишените нива на естрогени, които водят до изсушаване на лигавиците и повишават податливостта към заразяване. Достигайки до виремия – разпространяване на вирусните частици в кръвта, инфекцията може да премине през плацентарната бариера.
През първия триместър протича органогенеза, тоест формиране и развитие на органите на ембриона. Някои от грипните вируси може да доведат до повишаване на  риска от развитие на спонтанни аборти и малоформации през първите 12-14 седмици от бременността. Поддържането на висока телесна температура според някои изследвания може да доведе до нарушения в развитието на невралната тръба.
През втория триместър развилата се грипна инфекция има по-тежко протичане с по-силно изразени симптоми при жената. Понякога се налага и болнично лечение. Наличието на инфекция с вируса на грип води до намаляване на имунната защита на жената и е предпоставка за развитие на вторични инфекции. Едно от усложненията след грипна инфекция е развитието на бактериална инфекция, което налага използването на антибиотични средства за лечение.
През третия триместър грипния вирус може да доведе до настъпване на преждевременно раждане. Това се случва след усложнение на грипната инфекция.
По време на кърмене грипните вируси не преминават в майчиното мляко и за това кърменето не трябва да се прекратява. Избягването на кърмене през периода на висока температура на майката и спазването на високи хигиенни норми са необходими, за да се намали рискът от предаване на инфекцията на плода.

За да се избегне…

За да се избегне развитието на тежка грипна инфекция при жени по време на бременността, може да се проведе ваксиниране с противогрипна ваксина. При планова бремнност това може да се осъществи преди настъпване на бременността и грипния сезон. Съществуват два вида противовирусни ваксини. Единият вид са инактивирани, а вторият вид – живи атенюирани.
Според някои проучвания провеждането на имунизация с противогрипна ваксина на майката води до намаляване на случаите на респираторни заболявания у новороденото през първите 6 месеца след раждането. Живата атенюирана ваксина не се прилага по време на бременността.
Разработените ваксини, на базата на предходните щамове на грипна инфекция може да доведат до 50-70 % защита от развитие на инфекция с вируса на грип. При ваксиниране развитието на тежки усложнения намалява с около 50-60%.
За да се избегне заболяването от грип, бременната жена действително трябва да намали рисковете за заразяване. Трябва да избягва контакт с болни. По време на грипния сезон е добре да страни от големи колективи, обществени пространства, градски транспорт и т.н.

Лечението

Лечението на инфекцията с вируса на грипа се осъществява с изолиране и почивка, както и прием на големи количества течности. При развитие на симптоми, характерни за инфекция с грипния вирус, бременната жена може да приема парацетамол, който се използва и за понижаване на температурата. Лечението задължително трябва да е консултирано с лекаря и състоянието на бременната проследено от него.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + eight =