Химия на сексуалната възбуда

Развитието на мозъчната кора играе решаваща роля в сексуалното поведение на хората. Какво се случва в тялото при сексуална възбуда? Какви хормони са отговорни за това и защо сме привлечени от този или онзи човек? Всичко за химията между нас.

Проверете нивото на кортизола

Какво се случва, когато се влюбим? Странно, но през периода на влюбване човек има по-високо ниво на стресовия хормон кортизол. Според учените тази реакция е свързана, разбира се, с вълнението, което мъж или жена изпитват преди нов контакт.

Любопитен е и фактът, че фазата на влюбване при мъжете леко намалява нивото на тестостерона, а при жените – напротив – се увеличава. Според една теория такива хормонални промени не са нищо повече от опит на тялото да “изтрие” съществуващите различия, въведени от хормона тестостерон. В този случай не се наблюдават промени в поведението. В края на краищата, ако се промени нивото на тестостерона при жената, тя трябва да стане по-смела, а при мъжа, напротив, агресията трябва да намалее.
Трябва да се отбележи, че няколко месеца след влюбването (дори ако двойката продължи връзката) хормоналният фон отново се нормализира.

Под този номер Световната здравна организация е записала любовта в списъка на заболяванията. Преди няколко години експертите разпознаха любовта като психическо заболяване.

Но в края на краищата всяко заболяване трябва да има симптоми. При любовта те са следните:

• обсебващи мисли за другия
• резки промени в настроението
• самосъжаление
• безсъние
• алергии
• безсмислени действия
• главоболие

Дистрибутор купидон таблетки    USABrands

Сексуалната възбуда не е прост процес. От една страна, нервната система обработва информацията, получена отвън: външния вид на партньора, гласът, миризмата и т.н. Следва отговорът на хормоналната система и гениталиите. По-специално, става въпрос за притока на кръв към пениса появата на естествено смазване.

За мъжката сексуалност е важен хормонът тестостерон. По време на пубертета, значителното повишаване на нивата на тестостерона в кръвта води до развитието на гениталните органи и появата на вторични полови белези.

В момента се смята, че сексуалната възбуда зависи главно от тестостерона, но данните са противоречиви. Установено е, че мъже с еднакво нормално ниво на тестостерон могат да имат различни нива на либидо (сексуално желание). В същото време, ако нивото на тестостерон е ниско, то почти винаги това вои до намаляване на сексуалното желание. Това означава, че мъжът може да има ерекция и еякулация, но той просто не иска да прави секс. Поради тази причина, при еректилна дисфункцив, заместващата терапия с тестостерон не винаги помага на мъжа.

>>>  Търсете в аптеките или онлайн на https://www.erekcia.bg/ <<<

 

Когато жената е възбудена

Има ли основен хормон на женската сексуалност? Със сигурност мнозина мислят, че това са естрогените, но не е точно така. Ще бъдете изненадани, но жените също имат тестостерон за сексуалност. В пубертета се увеличават нивата на тестостерона при момичетата, но не 18 пъти както при момчетата, а 1,5-2 пъти.
Многобройни проучвания показват, че намаляването на нивата на тестостерон в кръвта на жените значително намалява сексуалната възбуда.
По отношение на сексуалното поведение, освен хормоналната активност, влияят и други фактори. Например при менструация при жените, нивото на сексуална активност е най-ниско. Това се обяснява с факта, че в този период няма плодовитост и поради това възбудимостта намалява. Но в средата на цикъла, степента на възбудимост е повишена и поради това, не само тестостеронът, но и естрадиолът се повишават. В момента изследователите все още проучват, кой хормон е отговорен за повишеното сексуално желание.

Окситоцин: доверие и любов

В процесите, които са свързани с чувствеността, любовта и романтичните взаимоотношения, важна роля играят не само половите хормони. Такива хормони като окситоцин, пролактин и ендорфини също допринасят за осъществяването на женската и мъжката чувственост.
Както е известно, хормонът окситоцин участва в подготовката на жената за раждане също така е необходим за нормалното производство на кърма. Преди няколко години обаче беше установено, че окситоцинът е отговорен също за формирането на привързаност към партньора и децата. Установено е също, че нивото на окситоцин значително се увеличава по време на оргазъм, както при жените, така и при мъжете.
Понастоящем хормонът окситоцин се изследва активно, защото правилното му използване може да донесе много ползи за обществото.

Установено е, че използването на окситоцин под формата на спрей, може да увеличи доверието между хората. Такава терапия може да помогне на пациенти с различни психични заболявания.

Циспептин – хормонът на целувките

Друг интересен хормон, който участва в сексуалната възбуда, е циспептин или “хормонът на целувките”, който беше открит съвсем наскоро.
Изследвания, проведени с лабораторни мишки показват, че химическите сигнали активират определени видове неврони. Установено е, че рецепторите на циспептин се намират в хипофизата и хипоталамуса. В резултат на активирането на тези рецептори, клетките на хипофизната жлеза на мъжкия започват активно да отделят гонадотропни хормони, които контролират сексуалното поведение и функциите на гениталните органи на животните. Ощевидно е, че циспептинът ни окуражава да се целуваме, а също така стартира верига от химически трансформации, водещи до сексуална възбуда.

Наскоро, наличието на циспептин беше открито и у хората. Днес, активното проучване на този хормон помага за лечение на сексуална дисфункция при жените. Тъй като циспептинът е в състояние да регулира привличането към противоположния пол, овулацията и сексуалния контакт. Може успешно да се използва при лечение на хипоактивно сексуално желание при жените. Приблизително 40℅ от жените поне веднъж са се сблъсквали с такова състояние,а от 5 до 15℅ от жените страдат от това постоянно.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 3 =