Хиропрактика: митове и научни данни

Ще проучим митовете и фактите за хиропрактиката. Освен това ще говорим за обучението, което хиропракторите предприемат. Ще ви запознаем с безопасността на методите на лечение и  изследванията, които стоят в основата на тази практика.

 КАКВИ СЕРТИФИКАТИ ТРЯБВА ДА ИМА ЕДИН ХИРОПРАКТИК ЛЕКАР?

Един общ мит е, че хиропракторите не получават класическо медицинско образование. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА CHIROPRACTIC TRAINING PROGRAM Специално разработената програма за обучение по хиропрактика включва:

Първа година: курсове по обща анатомия, принципи на хиропрактика, биохимия, гръбначна анатомия.

Втората година : курсове по хиропрактика, патология, клинична ортопедия, интерпретация на изображения и изследователски методи.

Третата година: курсове за клинични стажове, интегрирана хиропрактика, педиатрия, дерматология, управленска практика, етика и юриспруденция. Четвърта година: клиничен стаж, в който студентът практикува под ръководството на хиропрактор в болница или клиника. След завършване на курсовете за обуч6ение, хиропракторът  трябва да получи лиценз, след което да може да изпълнява своите дейности. Хиропракторът често получава допълнително обучение и сертифициране в широк спектър от специалности, включително хранене, спортна медицина, акупунктура и рехабилитация. Според американската асоциация за хиропрактика, средната програма за хиропрактика включва толкова часове, колкото програмата, за която се обучават други лекари.

ХИРОПРАКТИКА – НАИСТИНА ЛИ Е ПОЛЕЗНА?

Друг обичаен мит е, че хиропракторът просто масажира гърба на лицето или костите. Обучението на хиропракторите наистина е насочено към манипулиране на гръбначния стълб. Въпреки това, практикуващите проучват също как гръбначният стълб и неговите структури са свързани с различни функции на тялото.

КАКВО СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗЛЕКУВАТ ХИРОПРАКТОРИТЕ?

Повечето от работата на хиропрактора включва манипулация, за да се отървете от: болка в гърба, увреждания, свързани с внезапно движение – разкъсване на която и да е част от тялото, болка в шията Те могат също така да предоставят услуги, като например изследвания и препоръки, насочени към насърчаване на правилното хранене и здравословен начин на живот. КОЛКО ЕФЕКТИВНА Е ХИРОПРАКТИКАТА? В САЩ, например, данните сочат, че хиропрактиката е тази,  която най-често се използва за болки в гърба . Смята се, че 74% от американците, страдащи от болка в тази област, в даден момент от лечението си, се обръщат към хиропрактор. В проучване, проведено  през 2010 г., резултатите показват, че манипулирането на гръбначния стълб може да бъде полезно за лечение на болки в гърба, мигрена, главоболие, удар и други условия, свързани с горните и долните крайници. Както при другите форми на лечение, хиропрактикът не може да помогне при никакви наранявания. Също така е важно да запомните, че сесиите трябва да бъдат адаптирани към нуждите на лицето и да се извършват от лицензиран хиропрактор.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ХИРОПРАКТИЧЕСКИТЕ СЕСИИ?

Този въпрос засяга няколко мита наведнъж. Един от тях е, че хиропракторите се грижат само за болки в гърба. В действителност, сесиите може да облекчат болка в областта на краката, лактите, раменете и врата. В същото проучване, проведено от Националния център за допълващо и интегративно здраве, изводът е, че хиропрактичните сесии са безполезни при лечението на: астма, хипертония, менструална болка Авторите на прегледа не са могли да намерят убедителни доказателства, че хиропракторите могат да лекуват такива заболявания на мускулно-скелетната система като фибромиалгия, нарушения на темпоромандибуларните стави и болка в средата на гърба.  Хирпракторите не третират също и травматични наранявания, като фрактури на костите. В такива случаи, като правило, рентгенова снимка се предписва, за да се гарантира, че лечението няма да причини вреда. НАУЧНИ ФАКТИ ЗА ХИРОПРАКТИКАТА Проучване през 2018 г. включва 17 години изследвания, свързани с манипулиране и мобилизиране на гръбначния стълб, което е по-пасивна форма на манипулация. В проучванията се изследва ефекта от тези лечения върху хроничната болка в долната част на гърба и авторите заключават, че методите на хиропрактика са “жизнеспособни” възможности за лечение на болка. В прегледа от 2017 г. е проучена ефективността на гръбначните манипулации при лечението на болки в долната част на гърба. Авторите заключават, че лечението е подобрило функцията на долната част на гърба и е намалило симптомите до 6 седмици. Препоръчва се на пациентите с болки в гърба да използват различни нефармакологични лечения, включително манипулации на гръбначния стълб. Учените по принцип са съгласни, че са необходими повече изследвания, за да се определи идеалната продължителност и честота на хиропрактичните сесии, както и травмата, за която е посочена такава терапия.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е?

Един от най-често срещаните спорове относно лечението с хиропрактика е безопасността. Човек може да почувства странични ефекти от гръбначните манипулации , включително: дискомфорт в областите на лечение, умора, главоболие Периодично е докладвано за дългосрочната опасност, свързана с хиропрактиката. Националният център за допълнително и интегриращо здраве в САЩ съобщава, че тежките усложнения могат да включват влошаване на болката и синдром на Kauda Equin, който е свързан с увреждане на нервите в долната част на гръбначния мозък. Според Американската асоциация за хиропрактика, голяма част от дискомфорта и болезнеността настъпват в рамките на 24 часа след манипулацията на гръбначния стълб. Световната здравна организация (СЗО) заявява, че не е безопасно за хора с определени здравословни проблеми да се подлагат на хиропрактични сесии. Тези състояния включват: болести и инфекции на костите, счупвания на кости, възпалени стави, например, с ревматоиден артрит, някои проблеми с кръвообращението, инфекции на нервната система Сертифициран хиропрактор прекарва хиляди часове обучение, преди да получи лиценз. Например в САЩ през 2016 г. според Бюрото по трудова статистика на страната са работили 47 400 сертифицирани хиропрактори. Хиропрактиката не е лекарство и неинвазивна терапия, която може да реши някои проблеми на опорно-двигателния апарат. И въпреки че тази форма на алтернативна медицина може да не е от полза за всички, тя се счита за безопасна за повечето хора.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =