Холестерол и атеросклероза на кръвоносните съдове

Основният метод за коригиране нивото на холестерол в кръвта е диетотерапията. Ако диетата не води до желания ефект, предписват се лекарства.

Много хора знаят, че високите нива на холестерол в кръвта крият много заплахи. През последното десетилетие медицината е постигнала голям напредък в това отношение. Днес е възможно навременно лечение, за да се избегнат редица усложнения, които се развиват, когато има излишен холестерол в кръвта. Излишъкът на това вещество в организма води до образуването на така наречените холестеролни плаки – концентрации на холестерола, отложени върху стените на кръвоносните съдове и вътрешните органи. Холестеролните плаки в крайна сметка се увеличават и в резултат на това, кръвта започва бавно да се движи по съдовете, като по този начин лишава тъканите от хранителни вещества. В същото време артерите стават плътни и постепенно започват да губят своята еластичност, т.е. се развива атеросклероза.

“Добър” и “лош” холестерол

Всъщност, холестеролът е изключително важно вещество за тялото. Той е част от клетъчните мембрани, участва в синтеза на витамин D, холиеви киселини и полови хормони. При недостиг на холестерол се нарушават хематопоетичните процеси, възникват хормонални нарушения и се развиват кожни заболявания поради липса на витамин D.

В кръвта холестеролът се съдържа в липопротеините – смес от мазнини и протеини. Има два вида липопротеини: с ниска плътност (LDL), които са с ниско съдържание на протеин и високо съдържание на наситени мастни киселини, и липопротеини с висока плътност (HDL), които са високо съдържание на протеини. HDL се счита за “добър” холестерол, който не се отлага по стените на кръвоносните съдове под формата на холестеролни плаки. По отношение на липопротеините с ниска плътност (“лош” холестерол), поради високото съдържание на мастни киселини, те се отлагат по стените на кръвоносните съдове и вътрешните органи, като по този начин провокират развитието на атеросклеротични лезии.

Рискови групи

Вероятността за развитие на атеросклероза съществува за всички без изключение, особено в напреднала възраст. И ако човек вече има някои разстройства, вероятността за развитие на болестта се увеличава. Негативните фактори, допринасящи за развитието на атеросклерозата включват:

  • Повишен холестерол в кръвта
  • Високо кръвно налягане
  • Наднормено тегло, затлъстяване
  • Повишено ниво на кръвната захар
  • Повишени нива на пикочната киселина в кръвта
  • Промяна в коефициентите на съсирване
  • Често стресиране
  • Наследственост

Лабораторни показатели

През 1993 г., Експертната комисия на САЩ определя нормалните нива на общия холестерол и липопротеините с висока плътност. Според тези данни, нормалното ниво на общия холестерол е по-малко от 5,2 mmol/L. Що се отнася до липопротеините с висока плътност, добър показател тук е 0,9 mmol/L и повече. Ако данните ви от анализа са в тези рамки, може да си направите ново изследване след 5 години. В същото време, въпреки тези показатели, трябва да се придържате към определени препоръки относно вашата диета и към физическа активност.

Ако общият холестерол е 5,2-6,2 ммол/л, и е с висока плътност (добър холестерол) и липопротеините са на ниво 0,9 ммол/л и по-горе, препоръките са същите, както при стандартните стойности, обаче за ново изследване трябва да отидете след 1-2 години. Ако общият холестерол е повече от 6,2 ммол/л или “добрият” холестерол е под 0,9 ммол/л, е необходимо да се изследва липидния спектър на кръвта и в бъдеще да се придържате стриктно към всички препоръки на лекаря.

За контрол на нивото на холестерола има много лекарства, но лекарите ги назначават в случай на неефективност на диетотерапията. На първо място, пациентите с повишен холестерол трябва да се придържат към специална диета, за да намалят риска от холестеролни плаки и развитието на атеросклероза.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =