Храни, които са опасни за здравето

Съвременният ритъм на живота изисква по-голяма скорост във всичко, включително в готвенето. Ето защо предпочитаме да готвим веднъж или два пъти седмично на големи порции, а след това просто да затоплим и да ядем. Не се препоръчвамее да затопляте храната. Този процес е толкова разрушителен, че засяга някои продукти, което ще доведе до отравяне или необратими промени в организма. Има поне няколко типа ястия, които при никакви обстоятелства не бива да бъдат повторно притопляни.

Гъби

Гъбите са вид храна, която не може да се притопля, нито със зеленчуци, нито с месо. Свойствата на този продукт са уникални. Гъбите са почти изцяло изработени от протеин, но този протеин е различен от животинския протеин, с който сме свикнали. Ето защо всички ястия с този продукт трябва да се консумират веднага след готвене. Ако са студени, те ще загубят част от вкуса си. Но когато се претоплят, гъбите стават опасни за здравето на стомаха. Протеините в тях се превръщат във вещества, които могат да причинят отравяне.

Яйца

Обичайната закуска, като яйца или омлет, в никакъв случай не може да се готви от предната вечер, по простата причина, че този продукт не трябва да се нагрява отново. Токсините, които се образуват в яйчения белтък, след като са вкарани в микровълновата фурна, могат да причинят болка в стомаха и да разрушат червата.

Картофи

Картофите напълно губят своята хранителна стойност, ако се притоплят. Освен това, ястията от този продукт не трябва да бъдат оставени на стайна температура. Картофите проиэвеждат вещества, които причиняват гадене или хранително отравяне.

Ори

Бял и кафяв ориз могат да увредят тялото не само защото се претоплят, но и поради неправилно съхранение. Факт е, че суровият ориз съдържа спори, които се превръщат в бактерии, които могат да оцелеят дори след готвене. Когато варен ориз остане на стайна температура, тези бактерии се размножават и при повишена температура може да предизвикат остра атака на отравяне с всички съпътстващи симптоми.

Спанак

Подобно на много други зелени листни зеленчуци, спанакът е богат на нитрати и желязо. При повторно загряване, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени. Това означава, че спанакът буквално ще стане отровен и ще провокира развитието на рак в организма.

Растително масло

Слънчогледовото нерафинирано масло, ореховото масло и лененото масло имат много ниска температура на пушене. Ето защо, когато се затоплят, те стават гранясали. Ето защо, като цяло трябва да избягвате такива масла за употреба при готвене на горещи ястия или печене. Те са добри само в маринати и салати.

Пиле

Точно като гъбите, пилето е богато на протеини, които са негативно засегнати от многократно нагряване. Това може да доведе до проблеми с храносмилането. Ако наистина искате да загреете готвеното пиле, можете да го направите при ниска температура за по-дълго време. Най-добрият начин да ядете охладено пиле е да го сложите в салата или сандвич.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 9 =