Идва зимата: Русия иска да увеличи продажбите на газ на европейския пазар

Тъй като Европа се подготвя за по-строг пазар на природен газ през тази зима, допълнителната гъвкавост на доставките е най-вероятно да дойде от Русия, и по-специално от съоръжението за втечнен природен газ Yamal LNG.

Западна Европа ще се нуждае от по-голяма гъвкавост в доставките на природен газ през следващия зимен сезон. Европейският пазар беше свит вследствие на по-голямото търсене в горещата вълна през лятото, докато запасите от природен газ са по-ниски от обичайните след една от най-студените зими през последното десетилетие. Втечненият природен газ (LNG) е по-изгоден за изпращане до други (азиатски) дестинации. Така че в близко бъдеще ще бъде необходима допълнителна гъвкавост, тъй като северното полукълбо се готви за зимата.

Тази допълнителна гъвкавост в доставките на природен газ за Северозападна Европа, по-специално за Холандия, вероятно ще дойде от Русия, казва S & P Global Platts в анализ от тази седмица. Основният източник на руски доставки ще бъде газопроводът от газовия гигант “Газпром”, който държи над една трета от европейския газов пазар. Устройството за втечнен природен газ Yamal в Русия, което започна работа миналата зима, може също да осигури по-голяма гъвкавост при зимни доставки, съобщават търговците на S & P Global Platts

Обемите на руския тръбопровод през пункта Velké Kapušany на границата между Украйна и Словакия, зависещи от западна Европа, бяха малко потиснати през изминалата седмица. Търговците не са сигурни каква е причината, казвайки на Платс, че руските потоци не са в необходимия обем.
Въпреки това, доставката на гаэ от руския “Газпром” вероятно ще бъде ключовият източник на гъвкавост эа Северозападна Европа през тази зима – роля, която “Газпром” ще бъде твърде щастлива да играе.
След като достигнаха най-високите си нива за летен сезон, цените на фючърсите за природен газ в Северозападна Европа продължават да се покачват в очакване на затягане на предлагането, с приближаването на эимата.

Цената на природния газ в Обединеното кралство се повиши до  най-високата  за летния сезон, като пазарът на природен газ в Европа беше най-възходящ през годините, тъй като по-високото от очакваното лятно търсене и по-строг пазар доведоха до фючърси за цените на природния газ до последно наблюдаваните нива през кризата на предлагането преэ миналата эима.

Студовете в Европа в края на февруари и началото на март доведоха до рекорди през първото тримесечие на 2018 г., а нивата на съхранение спаднаха до 18% от капацитета – доста под петгодишния диапазон, казва Европейската комисия в нейния тримесечен отчет  за Q1  за европейските пазари на природен газ. До края на зимния сезон нивата на запасите от природен газ спаднаха под 10% от капацитета в страни като Белгия, Франция и Холандия, където голямото търсене на газ от Обединеното кралство допринесе за силни тегления тази зима, се казва в доклада.

По-рано този месец непланираните прекъсвания в Норвегия  намалиха изходящите потоци  на газ за други страни и се очаква да продължат да правят това поне още три седмици, което според търговците ще увеличи още повече цените на природния газ в Европа. Във Великобритания цените на едро на газа се  повишават  в резултат на спирането на Норвегия и друго прекъсване в Шотландия.

Руските доставки биха могли да осигурят гъвкавост, която би могла да помогне за балансиране на пазара, а и “Газпром” ще се зарадва. Газпром  оценява,  че доставките за Европа и Турция през януари-август 2018 г. са се увеличили с 5,6% в сравнение със същия период на миналата година, каза миналата седмица председателят на Управителния комитет Алексей Милър, отбелязвайки, че “търсенето на газ от Газпром в Европа е забележително високо за три последователни години. ”

В средата на август “Газпром”  пусна електронна платформа за продажби (ESP) за продажби на физически природен газ на европейските потребители, в допълнение към доставките по съществуващи договори. Руската компания очаква платформата “да се превърне в допълнителен начин за оптимизиране на доставките на газ”, каза Елена Бурмистрова, генерален директор на “Газпром експорт”.
Тъй като Европа се насочва към строг зимен газов пазар, Русия може допълнително да увеличи продажбите си на газ и пазарния си дял в качеството си на ключов доставчик на природен гаэ.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =