Имунотерапията побеждава рака

В САЩ вече се използва “жива медицина” и е излекуван рак на крайния етап. Две седмици след въвеждането на 90 милиарда имунни клетки, туморът изчезва.

Лекарите от Националния университет за изследване на рака (САЩ) инжектират “живи клетки” на пациентка в продължение на 7 дни. След 14 дни, туморът в гърдата на пациентката изчезва заедно с метастазите, въпреки че преди лечението лекарите са прогнозирали, че жената ще живее не повече от три месеца. Но вече две години след началото на лечението, болестта не се връща. Пациентката се чувства добре и води активен начин на живот.

Изследователите наричат тази терапия експериментална.

Новата технология се нарича “жива медицина”. Лекарството е произведено от собствените клетки на пациента в един от водещите световни центрове за изследване на рака.

“Говорим за най-персонализирания вид лечение, което можете да си представите”, казва д-р Стивън Розенберг, ръководител на отдела по хирургия на университета.

Същността на метода е, имунните клетки да “виждат” мутациите, които водят до развитието на тумора и да унищожават клетките с отклонения. За да направят това, учените използват ДНК и РНК фрагменти от ракови клетки и ги трансплантират в клетките на имунната система, така че другите имунни клетки “се научават” да ги разпознават като заплаха.

Имунотерапията е един от последните и най-вдъхновяващи онкологични методи за лечение на рак. Тя се основава на общоприетата хипотеза, че имунната система на пациента е най-доброто средство за борба с болестта, което ще помогне за справяне с нея по възможно най-естествения начин. Всъщност имунитетът помага да се разпознават и унищожават не само инфекциозни агенти или чужди тела, което се отнася и за злокачествените клетки.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

В случая с Джуди, в тумора и са идентифицирани 62 генетични аномалии, четири от които учените са могли да използват, за да атакуват тумора.

Имунната система вече не само атакува рака, но и го убива. Лекарите анализират белите кръвни клетки в кръвта на пациента и различават сред тях онези, които могат да се борят с рака. След това в лаборатирията се създават огромни количества подобни бели клетки.

Проблемът с имунотерапията обаче е, че при някои пациенти тя прави чудеса, докато за други не работи изобщо.

Имунната система често не е в състояние ефективно да се бори с тумора поради следните причини:

  • нормалната, не-хиперимунна система е “сляпа” за злокачествените клетки, защото туморите растат от собствени клетки. Организмът разпознава тумора като свой. Това явление е известно в медицината под термина “толерантност към тумора”.
  • Имунната система може да разпознае определени ракови клетки, но имунната реакция може да не е достатъчно силна, за да унищожи рака – силата и количеството на лимфоцитите (имунните клетки) не са достатъчни, за да спрат разпространението на тумора.
  • Туморът се развива и се подобрява неговата способност да се предпазва от имунните клетки, за да избегне имунният надзор. Например, често злокачествените клетки отделят вещества, които контролират имунната система. Ето защо, в случай на развитие на онкологично заболяване, имунната система често се нуждае от помощ, което би дало възможност за по-ефективна борба с рака.

Все пак, учените смятат, че това са изключителни резултати и е налице първата възможност да се види как такава имунотерапия действа върху най-често срещания тип рак.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =