Инстаграм е призната за най-вредната за младежите социална мрежа

Инстаграм се оказва социалната мрежа, която има най-голямо вредно въздействие върху психичното здраве на младите хора.

Благотворителната организация “Младежки здравни грижи” в началото на 2017 г.интервюира близо 1500 млади хора (на възраст от 14 до 24 години), живеещи във Великобритания, за използването на различни социални мрежи.

Респондентите са били помолени да оценят как всяка социална мрежа повлиява на състоянието им. Младежите отговарят на списък от 14 въпроса за тревожност, депресия, самота, сън и др.

Възоснова на рейтингите, Инстаграм е определена като имаща най-негативен ефект. Установено е, че платформата за изтегляне на снимки изопачава възприемането на образа на тялото, увеличава страха от пропускане и има пагубен ефект върху съня.

Социалните мрежи имат по-благоприятен ефект в областта на себеизразяването, самоидентифицирането и комуникационното изграждане.

Snalvhat е на второ място по отрицателни отзиви, най-вече защото засяга страха от забравата и усещането за сплашване, но има положителен ефект върху себеизразяването.

Facebook е по средата на рейтинга поради вредното му влияние върху съня. Тази платформа, която е най-популярната социална мрежа в света, оказва положително влияние върху емоционалната подкрепа и социалните комуникации.

Twitter е втора в класацията на пет социални платформи, но е дефинирана като мрежа, която има отрицателни последици.

YouTube е единствената социална мрежа, която има значителен положителен ефект върху психичното здраве.

Платформата за споделяне на видеоклипове беше високо оценена за повишаване на осведомеността, изграждане на обществени комуникации и самоизява. В по-голямата си част, отрицателният ефект на сайта е в неговият ефект върху съня.

Изследователите призоваха за редица мерки за намаляване на отрицателното въздействие на социалните мрежи върху психичното здраве на младите хора. Отделя се специално внимание на приложението с изскачащи прозорци, което предразполага потребителите да прекарват прекалено много време в сайта. Другите препоръки са, да бъдат въведени часове в училище, които да показват на децата безопасното ползване на сайтове.

Установено е, че в някои случаи социалните мрежи са по-пристрастяващи от цигарите и алкохола. Те са толкова вкоренени в живота на младите хора, че много често причиняват психологически проблеми.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

В отговор на това изследване, Instagram заявиха, че безопасността и благоприятното въздействие на тяхната социална мрежа върху хората са техни основни проритети.

Ето как коментира изследването Мишел Хана, ръководител на един от отделите в Instagram:”Поддържането на безопасността и благоприятното въздействие на Instagram, го прави място, където хората се чувстват комфортно и наш основен  приоритет са младите хора.”

Всеки ден хората от цял свят използват Instagram, за да споделят своя опит и да получат подкрепа в общността. Въпросът е, дали тези, които се опитват да се справят с проблемите на психичното здраве, трябва да имат достъп до Instagram  по всяко време и на всяко място? От платформата заявяват, че екипът им си сътрудничи с най-добрите експерти, опитвайки се да осигури на хората необходимите инструменти и информация, включително как да се подкрепят приятели, които се нуждаят от помощ.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 13 =