Иран ще увеличи ядрените си запаси

На 27 юни иранските запаси от обогатен уран ще надхвърлят лимита, определен с международното споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г. Това съобщи днес говорителят на иранската Организация за атомна енергия, предаде Франс прес.

„Днес започна обратното броене, преди да натрупаме над 300 килограма запаси от обогатен уран, и до 10 дни, или на 27 юни, ще надхвърлим този лимит”, заяви Бехруз Камалванди на пресконференция, излъчена пряко по иранската държавна телевизия. „Освен това

взехме решение да спрем износа на тежка вода, предвиден от сделката при надхвърляне на лимитите”,

посочи иранският говорител.

Камалванди отбеляза, че Иран все още очаква от европейските страни – участнички в споразумението, да изпълнят поетите от тях ангажименти. „Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и (на 8 май т. г.) дадохме още два месеца, тъй че те още имат малко време, за да поправят нещата”, обясни той. Говорителят добави, че Техеран е в постоянен контакт с представителите на европейските страни.

Техеран обяви през май, че ще престане да спазва някои от задълженията си по ядрената сделка от 2015 г., след като по-рано САЩ обявиха, че едностранно се изтеглят от нея. Иран заяви, че смята да поднови обогатяването на уран до по-висока степен, ако до 60 дни световните сили не защитят икономиката му от американските санкции.

Обогатеният уран се използва за производството на гориво за ядрен реактор, но също така и за направата на ядрени оръжия.

Европейските сили предупредиха Иран, че няма да имат друг избор, освен да възобновят санкциите, ако споразумението бъде нарушено,

пише Би Би Си (BBC).

Великобритания, Франция и Германия се опитаха да спрат разпадането на споразумението, след като американският президент Доналд Тръмп го изостави миналата година. Иран обаче се оплака, че не е могъл да защити петролни и банковия си сектор от последиците от санкциите на САЩ. Те доведоха до срив в икономическия растеж и пратиха страната в дълбока рецесия.

В началото на май, след като Тръмп прекрати освобождаването от вторичните санкции на САЩ за страни, които все още купуват ирански петрол, Иран заяви, че намалява ангажиментите си по споразуменито. Това включва вече неспазване на горните граници за запасите от обогатен уран и тежка вода – съответно 300 кг и 130 тона – и спиране на продажбите на излишъци в чужбина.

Иран също така даде на европейските сили време до 7 юли да защитят иранските продажби на петрол.

Ако те се провалят, азиатската страна ще преустанови ограниченията си върху обогатяването на уран и ще спре реконструкцията на своя реактор с тежка вода, чието отработено гориво ще съдържа плутоний, подходящ за бомба.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =