Изкуственият интелект може да стимулира глобалния растеж, колкото и парния двигател

Ново проучване на McKinsey Global Institute сочи, че изкуственият интелект (AI) може да увеличи годишния растеж на БВП с 1,2% поне през следващото десетилетие.

Според симулационния модел на института около 70% от световните компании ще приемат най-малко една форма на AI до 2030 г. Като цяло AI може да осигури 13 трилиона долара в допълнителна глобална икономическа активност през следващото десетилетие и неговото въздействие може да бъде сравнимо с растежа, настъпил след съэдаването на парния двигател, казва Маккинзи .
Страните, които се позиционират като лидери на ИИ, могат да заложат допълнителни 20 до 25% от икономическите ползи в сравнение с днешна дата. Докладът посочва, че понастоящем тези лидери в АИ са най-вече развитите страни.

Двете най-големи световни икономики, Съединените щати и Китай, се състезават да инвестират силно в технологията за ИТ. В Китай, въвеждането на иэкуствен интелект е приоритет като част от петгодишния  план, който ще продължи през 2020 г., тъй като целта е страната  да стане лидер в тази технология до 2030 г.
“Без АИ, Китай може да се изправи пред предизвикателството да постигне целта си за растеж”  , заяви пред CNBC Джегмин Сеон, един от авторите на доклада и старши сътрудник в McKinsey Global Institute в Шанхай.

Той обясни, че производителността на труда в Китай е под средното ниво за световната икономика, докато икономиката се превръща в зависима от потреблението. Seong добави, че AI може да има значително въздействие върху продажбите и маркетинга, което би могло да увеличи потребителските разходи. Експертът прогнозира, че AI ще доведе до забележителни възвръщаемост за веригите за доставки и производствените предприятия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 18 =