Изтеглят опасния спанак от търговските вериги

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги. Това каза пред  БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. От търговската мрежа са изтеглени близо 1700 кг спанак.

Сигнали за спанак с татул бяха подаден на 5 ноевмри до БАБХ – един от Търговище и един от Костинброд, а вчера е подаден и сигнал от София. Граждани се почувствали зле след консумацията на зеленчука.

Д-р Камен Янков: “Веднага разпоредих и изпратихме проверка и в магазинната мрежа, и в складовете, и при производителя, за да видим какво е положението. Общото количество, което е излязло от производителя към търговската мрежа, е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие. Още на 5-ти вечерта беше възбранено цялото количество и започна да се изтегля от търговската мрежа и поетапно се унищожава”.

Опасният спанак е отглеждан в Пловдивска област. Производителят е проверяван периодично. Той е от пловдивското село Златитрап и е голям зеленчукопроизводител. Пред БНТ той заяви, че е предприел мерки това да не се повтори и предположи, че татулът е попаднал след като спанакът е бил ожънат. На производителя е наложено административно наказание, а експертите от БАБХ са установили, че спанакът е пакетиран в нерегламентиран за това цех.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 9 =