Изумителни факти за човешкото тяло

Човешкото тяло е една микровселена, удивително и изключително сложно устроено. Ето някои интересни факта, които не са всеизвестни. Колкото и вредни да си мислим, че са мазнините, те са съставна част на нашето тяло. Телата ни съдържат мазнина, която е достатъчна да се направят 7 калъпа сапун.

Възрастният индивид има 206 кости в тялото си. Новороденото бебе има около 300 кости. По време на растежа, те срастват и броят им намалява. Това се дължи на сливането на някои кости на гръбнака и черепа. Този тип костна структура, при бебетата, подпомага раждането и преминаването през тесния родилен канал.

Астронавтите, в състояние на безтегловност, порастват с до 5-6 см. това се получава заради липсата на гравитация, което позволява на гръбначните им прешлени да се разширяват.

Мозъкът е изключително чувствителен на липсата на кислород. Той може да оцелее без оксигенация не повече от 10 минути. При нормални условия около 20% от обема на кръвта се изразходва за доставяне на кислород и хранителни вещества на мозъка. Всяко нарушаване на кръвната циркулация в мозъка може да предизвика необратими увреждания.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Когато слушаме музика, ритъмът на сърцето се синхронизира с ритъма на музиката. Музиката с по-бързи темпове, засилва сърдечната и дихателната честота и покачва кръвното налягане. Бавната музика прави точно обратното.

Дължината на тънките черва е средно четири пъти ръста ни. При възрастните хора дължината им достига 5 до 7 метра.

Защо си пукаме пръстите и каква е причината за характерния звук? В ставните капсули се натрупват газове, които причиняват дискомфорт и напрежение. Отделянето на тези газове предизвиква звука и е последвано от облекчение на напрежението.

През живота си човек произвежда слюнка, достатъчна да напълни два водни басейна. На ден се отделят между 2 и 6 чаши слюнка, без да броим храненето. Тя се състои от 99% вода и 1 % електролити и органични вещества и има за цел да разтвори храната в устната кухина, където започва нейното смилане.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =