Как безопасно да преминем през жегите

За да избегнете прегряване на тялото в жегите, е достатъчно да спазвате няколко прости правила.

Да се спасим от обезводняването

За нормализиране на топлообмена, който се нарушава от прекомерно изпотяване и недостиг на въздух, пийте повече вода сутрин и вечер. През деня пийте вода умерено, на малки порции. Включете в диетата си сочни зеленчуци и плодове: краставици, домати, дини. Когато се дехидратира, тялото губи необходимите соли, така че използвайте минерална вода с калций, калий и магнезий.

Леденият душ, за който мечтаем, ходейки по горещия асфалт, не е най-добрият помощник. Студената вода стеснява съдовете, които по-късно се разширяват още повече. Оптималната температура на водата за къпане трябва да е около 30℅.

Яжте умерено

Твърдата храна е категорично противопоказана в горещите дни. Тя ни затопля и тялото се нуждае от повече енергия, за да я усвоява. За предпочитане е да се спрете на лесно смилаеми храни: плодове, зеленчуци, ядки, кисело мляко, варена риба, пилешко месо, нискомаслена извара и т.н. По принцип, жегата е отлична причина да се обърнете към по-здравословно хранене, защото както знаете, хората с наднормено тегло понасят горещината по-трудно.

Не изпробвайте тялото си за издръжливост, като пиете алкохол. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и в комбинация с изгарящото слънце може да нанесе сериозни вреди на здравето.

Избягвайте да стоите на слънце

Очевидно инстинктът за самосъхранение ще ни накара да потърсим сянка. Но не навсякъде има спасителни дървета и сенници, под които да се скрием. Излизайки на улицата, не забравяйте шапката. В противен случай е невъзможно да се изключи възможността от слънчев удар.

Стаята, в която сте през деня, също трябва да бъде защитена от слънчева светлина. Спуснете щорите, завесите. Ако е възможно, сложете на прозорците специален филм,който да отразява слънчевите лъчи. Това ще помогне да се намали температурата на въздуха с до 10 градуса.

Вентилирайте правилно стаята

За нормална мозъчна функция се нуждаем от чист въздух, така че, да се затворите в стаята с климатик не е най-добрата идея. Добре вентилирайте стаята рано сутрин, а през нощта оставете прозорците отворени. В периода от 10 до 16 часа е най-добре прозорците да бъдат затворени, тъй като това е времето на най-висока слънчева активност.

>>>> Подобрете сексуалниа си живот с натуралните капсули Ladyagra <<<

Пестете от енергията си

Забелязали ли сте как животните се държат в горещо време? Те тихо спят през деня на сянка. Лекарите съветват да се намали нивото на физическата активност, така че да се увеличава дълготраен топлообмен. Ако се занимавате със спорт, опитайте се да правите упражнения само рано сутрин или късно през нощта, но най-добрият вариант е вечерната разходка в парка.

За съжаление, през лятото не винаги е възможно да прекарате най-горещите дни край морето или на планина, под хладната сянка на дебели дървета. Когато сме на работа  или в колата, трябва да избягаме от горещината. Има няколко препоръки, които са подходящи за всички:

  • Носете леки дрехи от естествени тъкани: по-добре преминава въздухът, топлината е по-малко и предотвратява появата на парниковия ефект.
  • По пътя за работа, пийте студена на малки глътки.
  • Обтривайте кожата с мокри кърпички, които не съдържат алкохол.
  • Носете със себе си малък спрей, който е много ефикасен.
  • Променете любимото си кафе със зелен чай. Той нормализира топлообмена и обикновено е полезен за тялото.
  • Жените трябва да използват по-малко декоративна козметика. Мазните кремове пречат на кожата да диша. Препоръчва се да изберете летен набор от продукти с добър UV-филтър.
  • Ако сте паркирали колата си на слънце, използвайте екран за предното стъкло.

Бъдете внимателни към тялото си и дори в безмилостната жега ще се чувствате комфортно.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + three =