Как да облекчим умората в очите?

За премахване на умората на очите ще помогне народната медицина и прости упражнения, които могат да бъда изпълнявани и на работното място.

Умората на очите е един от най-честите проблеми на съвременния човек, който прекарва много време пред компютъра. За съжаление, в ерата на технологичен прогрес, очите ни са подложени на все по-голямо натоварване.. Телевизията, компютрите, мобилните телефони, ярките светлини, градският смог и цигарения дим оказват негативно въздействие върху зрението. Очите бързо се уморяват.

Предлагаме ви десет прости начина да помогнете на очите си.

 1. Мигайте често

Това е най-лесният и достъпен начин за облекчаване на умората в очите. Мигайте възможно най-често и интензивно. Бързото мигане е вид релаксиращо упражнение за очите. За съжаление, когато човек работи на компютър, мига по-рядко, което води до сухота на очите. За да не забравяте да мигате, инсталирайте на работния си плот някои ярки неща, с които бихте свързали процеса на мигане.

 1. Правете паузи

При продължителна работа с компютър е много важно да се правят почивки, поне за няколко минути. Най-добре е да гледате някакъв далечен обект, така че очите да си почиват. Можете да направите едно просто упражнение: затворете очи и сложете длани върху тях. След това свалете ръцете и отворете очи. Повторете 10 пъти.

 1. Компреси с чай

Компреси от силен чай – може би най-разпространеният метод срещу различни очни заболявания. С появата на чай в пакетчета, тази процедура стана много по-лесна. Просто вземете използваното саше (не горещо!) от черен чай и го поставете на затворени очи. Такива компреси трябва да се прилагат сутрин или вечер.

 1. Овлажнители

Днес в аптеките може да си купите овлажняващи капки, които са аналогични на сълзотворяването. Често дискомфортът в очите се дължи на тяхната сухота (поради тяхното мигане). Следователно, за овлажняване се използват специални капки за очи. Преди да използвате, не забравяйте да прочетете инструкциите.

 1. Лайка и копър

За премахване на умората в очите ще помогне тинктура от лайка или копър. За да нсправите това, 1 чаена лъжичка лайка или копър се залива с 0,5 л чаша вода и престоява 10 минути. След това прецедете и разделете инфузията на 2 части. Използвайте едната част в студена форма, а другата в гореща. Натопете марли в инфузията и последователно поставяйте върху очите. Правете тази процедура в продължение на 10 минути преди лягане.

 1. Краставица

Един от най-често използваните зеленчуци за козметични цели е краставицата. Тя е идеална за премахване на умората от очите. За да направите това, отрежете кръгчета краставица и прикрепете към очите за 10-15 минути.

 1. Правете “осмици”

Заемете удобна позиция (може да легнете) и започнете да “изписвате” числото 8 като движите очите. Повторете упражнението 10 пъти във всяка посока. След тренировката трябва да почивате няколко минути със затворени очи.

 1. Суров картоф

Добро средство при възпалени очи са суровите картофи. Вземете два средно големи картофа и ги настържете заедно с кората. Сложете получената картофена маса в марля и прикрепете към очите за 15-20 минути.

 1. Молив

Вземете молив или писалка и я дръжте пред себе си на нивото на очите. Започнете да движите бавно молива вляво и вдясно, като го следите с поглед, без да движите главата си.

 1. Инфузия от метличина

Вземете 1 чаена лъжичка цвят от метличина, изсипете в 0,5 литра вода и оставете на топло място за 1 час. Прецедете и налейте в затворен контейнер. Съхранявайте инфузията не повече от 2 дни. Натопете тампони в инфузията и разтривайте очите по 2 пъти на ден.

За да избегнете проблеми със зрението, лекарите препоръчват:

 • Хранете се пълноценно. Обогатете диетата си с продукти, съдържащи витамини А, D, С, Е и В2.
 • Когато работите с компютър, правете прекъсвания на всеки 40 минути.
 • По време на четене на книга или работа с компютър, трябва да бъде на разстояние най-малко 30 см. Осветлението трябва да е умерено.
 • Пазете очите си от наранявания.
 • Посещавайте офталмолог най-малко веднъж годишно.

>> Ladyagra – Естествено коригира хормоналния и хранителен дисбаланс и намалява стреса, виновен за ниското Ви сексуално желание. <<<

Четете още: 

Причини за сълзене на очите

Необходими витамини за здрави очи

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + eighteen =