Как да познаем дали имаме алергия или просто непоносимост?

Хранителна непоносимост и хранителна алергия не са едно и също, но често се бъркат.

Проучвания сочат, че много хора, които си мислят, че са алергични към дадена храна всъщност имат симптоми на непоносимост към нея.

Те са сходни с тези при алергията, но не са толкова опасни.

Каква е разликата?

Непоносимостта към храни е свързана с храносмилателната система. Появява се, когато тялото ни се затруднява да обработи определен вид храна, което довежда до газове, болки в стомаха и диария.

Специалисти разясняват, че при непоносимост няма опасност за живота, но пък се влошава качеството му.

Непоносимостта може да се появи поради различни причини – проблеми с храносмилателната система, липса на ензими, необходими за разграждането на определен вид храни, свръхчувствителност към киселини, които се съдържат във виното и плодовете и други.

Например хората, които страдат от лактозна непоносимост, имат недостиг на ензима лактаза, който тялото използва за разграждането на дизахарида лактоза, съдържащ се в краве млякото.

Хората, които страдат от непоносимост към определени храни, могат да ги ядат в малки количества.

При алергиите обаче случаят е различен

Когато хората хапнат нещо, към което са алергични, имунната им система реагира към специален протеин в храната.

Яйца, риба, миди, фъстъци, ядки, пшеница, соя и краве мляко са сред продуктите, които най-често отключват алергични реакции, сочат специалисти.

Симптомите се появяват няколко минути след консумиране на храната дразнител и могат да включват кихане, сърбежи, подуване, болки в стомаха, повръщане, диария и течащ нос.

При по-силните алергии може да се стигне и до анафилаксия – състояние, при което алергичният усеща стягане в гърлото и гърдите, има затруднено дишане и чувства гъделичкане по дланите, ходилата, устните или скалпа. Ако в такива случаи не се потърси спешна лекарска помощ, краят може да бъде фатален.

Някои алергени са толкова силни, че дори и вдишани във въздуха могат да бъдат опасни.

Ако имате подозрения, че сте алергични към определена храна, посетете лекар, защото алергиите са изключително опасни.

При подозрения за нетолерантност отново е добре да се посъветвате с лекар или диетолог, за да знаете със сигурност дали е така и да избягвате храни, от които ще имате неприятни преживявания.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − two =