Как да разпознаем грипа?

Грипът се отличава от другите сезонни заболявания с остра токсикоза и внвзапно настъпване на болестта. Обикновено, инкубационният период не продължава дълго, само 1-2 дни, но може да отнеме и 5 дни. Тежестта на заболяването зависи от много фактори, включително възрастта, здравословното състояние и контакта с този вирус преди. Грипът се характеризира с редица клинични прояви, за които ще говорим.

Кашлица

Сухата кашлица е съпътстващ фактор при много заболявания, но е особено опасна при грип. Самият грипен вирус “трови”организма с токсини, които увеличават пропускливостта на съдовите стени. Когато човек кашля постоянно, дихателните му пътища се нараняват, което създава предпоставки за навлизането на инфекцята и развитието на усложнения. Ето защо е толкова важно да започнете лечението навреме.

Болки в гърлото

Като правило, съпъстващият симптом на грипа е възпаленото гърло. Ако имате грип, трябва да се лекувате според предписанията на лекаря. Най-опасен е грип от група А, защото може да доведе до ревматизъм, инфекциозен артрит, сърдечни заболявания. При диагностициране на фарингит, за да се избегнат усложнения, се препоръчва незабавно да започне лечение с антибиотици.

Запушен нос

Остър ринит по правило рядко придружава грипа. Той се развива в резултат на микробни ” атаки”в носната лигавица. Грипоподобна настинка може да доведе до синузит – инвалидизираща болка в челото, носа или скулите.

Главоболие

 

Разбира се, главоболието не означава, че имате грип. Главоболието при грип се характеризира с умерена интезивност и обикновено преминава след приемане на лекарството за настинка или антипиретик.

Висока температура

Температурата при грип се повишава много бързо и продължава около 3-5 дни. При температура над 38°С, пациентът трябва да вземе антипиретик и да пие много течности. Пиенето спомага за изпотяване, като по този начин се отстраняват токсините от тялото. Температурата на напитките трябва да бъде възможно най-близо до телесната температура (не студена, но и не твърде гореща) и така ефектът ше дойде по-бързо.

Втрисане

Най-често, пациентите отбелязват тизи симптом на втория или третия ден от заболяването.

Болки в тялото

За грипа е характерна болка в мускулите и цялото тяло. Лумбаго и мускулна болка са основният признак на интоксикация на организма. Като правило, когато синдромът на интоксикация изчезне, този симптом също преминава.

Зачервяване на конюнктивата

Друг признак на грипа е зачервяването на конюнктивата (вътрешната обвивка на окото). Може също да чувствате болка при движение на очите. Когато температурата се понижава, намалява и очната интоксикация, зачервяването постепенно изчезва, освен ако зачервяването на конюнктивата не е свързано с бактериална инфекция.

Интензивно потене

Грипът се характеризира с повишено потене, започващо от първия ден на заболяването. Изпотяване се наблюдава и при много други заболявания, включително остри инфекции на дихателните пътища.

Слабост

Обикновено, когато човек се разболее, чувства слабост в тялото. Тя може да продължи и след възстановяването. Това се дължи на намаляването на имунитета. За разлика ит грипа, при настинка това състояние продължава по-малко. Пълноценното хранене и укрепването на имунитета с имуномодулатори, спомагат за справянето с това състояние.

Диария и повръщане

Понякога в резултат на тежка токсикоза, в началото на заболяването се наблюдава гадене, повръщане и диария. Това състояние може да бъде свързано с употребата на медикаменти, например сулфонамиди.

Грип или настинка? Най-надеждният начин за определяне на етимологията на заболяването е, да се подложите на лабораторен анализ. Кръвен тест и тампон от носната лигавица, могат да идентифицират сезонния грипен вирус. Ако диагнозата за грип се потвърди, лекарят оредписва лечение с антивирусни препарати, подходящи за даден грипен щам.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =