Как да разпознаем качествения мед?

Всеки знае за ползите от меда. Как да купуваме мед и как да го разпознаем от фалшивия? На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате мед?

Цвят

Първото нещо, на което обръщаме внимание, е цветът на продукта.. Цветът на меда може да варира от почти безцветен до тъмно кафяв. По принцип, преобладават светлите цветове, но мед от елда, хмел, и кестен например, имат по-тъмни цветове, вариращи от тъмно кафяво до червеникаво-кафяво. Трябва да се каже, че тъмният мед е по-полезен от светлия мед, тъй като съдържа повече минерали и други полезни вещества.

Аромат

Медът има специфична, изразена миризма. Ароматът на меда е характерен за растението, от което е направен. Това се дължи на съдържанието на различни вещества, въведени в меда с нектара. Ако медът има кисел аромат и вкус – може би той е направен от захарен сироп или е бил неправилно съхраняван. Така че липсата на вкус или някакъв неприятен мирис би трябвало да ви накарат да се въздържите от закупуването на този мед.

Плътност

Консистенцията (вискозитетът) на повечето сортове, веднага след събирането е сиропна. От две до четири седмици след събирането, консистенцията става вискозна. След кристализацията (2-3 месеца след събирането) медът става гъст, кристален. Свойствата и скоростта на кристализацията зависят от съотношението на глюкозата и фруктозата. Колкото по-бързо започне кристализацията, толкова повече глюкоза има в меда.

Ако през зимата или началото на пролетта купувате течен мед, това е фалшив продукт.

Важно е да се отбележи, че устойчивостта на меда към нагряване е ниска. Хранителните и терапевтичните свойства на нагрят или прегрян продукт са намалени.

При 40°С и повече, медът губи полезните си свойства и се превръща в обикновена сладка субстанция (практически – в обикновен глюкозно-фруктозен сироп). При това медът губи своите бактерицидни свойства и аромат. Топлината изменя и цвета на меда и той става по-тъмен, понякога кафяв.

Некоректните търговци могат да добавят към меда различни примеси: захар, меласа, брашно, нишесте, креда и други вещества, които правят възможно развитието на продукта от ферментационни процеси. Когато купувате, трябва да внимавате за мехурчета на повърхността на меда, кисела миризма. Не забравяйте – качественият мед след кристализацията има еднаква консистенция.

Как мога да проверя качеството на меда у дома?

Качественият мед не трябва да има  пяна на повърхността. Това е знак за неговата незрялост, развитие на ферментационни процеси, влошаване на вкуса и хранителните качества. Можете да проверите качеството на меда у дома. Вземете от продавача малък буркан с продукта и направете у дома няколко прости експеримента.

Добрият мед напълно се разтваря в топла вода, давайки му жълтеникав цвят. Ако сте разтворили една лъжица от закупения мед във вода и откриете остатъци или люспи, ви съветваме да не купувате от този продавач.

Брашното и нишестето в меда могат да бъдат открити чрез прилагане на тинктура от йод. Няколко капки йодна тинктура се накапват във воден разтвор на мед. Ако медът стане син, значи е лошо качество и съдържа нишесте.

Ако в меда има захарен сироп, медът кристализира и става лепкав, ако към воден разтвор на мед се добавят 96℅ етанол. Това е знак, че медът е фалшив.

Може да проверите меда за съдържание на сода или креда. За да направите това,  трябва да разтворите една лъжичка мед в топла вода и след това добавете няколко капки оцет към разтвора. Ако има някакви примеси в продукта, имитативният отговор няма да закъснее.

Има и друг популярен начин за определяне на качеството на меда: капнете капчица мед на дланта си. След 3-5 минути, естественият мед ще бъде абсорбиран без следа, но ако остане лепкава блестяща следа, тогава има някакви външни добавки.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − thirteen =