Как да се грижим за себе си след аборт?

Правилната самопомощ е изключително важна за физическото здраве и психическото благоденствие след абортите. Трябва да знаете какво да очаквате след аборт. Според един анализ, е вероятно, всяка четвърта жена в детеродна възраст да има аборт до 45 години. В тази статия ще говорим за това какво жените могат да очакват след аборт. Също така ще Ви предоставим съвети как да се грижите за себе си, да се възстановите и кога да се обърнете към лекар незабавно.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ СЛЕД АБОРТ? 

 • Лекарят може да препоръча различни методи на аборт в зависимост от медицинските нужди на жената и етапа на бременност. Те включват:
  Медицински вакуумна аспирация
  Дилатация и евакуация или DiE
  Жените могат да получат подобни неприятни симптоми, независимо от избрания метод. Ако обаче абортът е бил извършен в достатъчно късна бременност, особено през второто тримесечие, симптомите може да са по-сериозни. След аборт жените обикновено изпитват следните симптоми:
  Кървене или кръвоизлив за 3-6 седмици, въпреки че някои жени изобщо не кървят
 • Малки и средни кръвни съсиреци
 • Спазми, които са сходни или леко по-тежки, отколкото в менструалния период
 • Болезнени или подути гърди
 • Обичайният менструален цикъл трябва да се върне в рамките на 4-8 седмици, въпреки че потокът от кървене може в началото да се различава малко.
 • Някои жени се държат много емоционално или изпитват промени в настроението. Това може да се случи в резултат на промяна в нивото на хормоните или може да бъде резултат от неприятни чувства, свързани с абортите или бременността. Понякога причината е комбинация от двата фактора. Трябва да се има предвид, че можете да забременеете много скоро след аборт или, веднага щом има овулация, т.е. преди първата менструация.

Поради това е важно да се използват контрацептиви или да се въздържате от секс, за да се избегне нежелана бременност.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ СЛЕД АБОРТ? 

В първите дни след аборта, някои жени се чувстват зле, те са изчерпани. Болката от гърчове също е често срещано явление и понякога се чувства доста интензивно. Жените трябва да помолят някого от клиниката да го придружи вкъщи и след това да си  дадат достатъчно време за почивка, за да възстановят тялото си и да се намали риска от странични ефекти. Трябва да избягвате дейности, които причиняват емоционален или физически стрес. След аборт жената може да е по-вероятно да развие инфекция, тъй като може да отнеме известно време, за да се затвори шийката на матката. За да се намали рискът от инфекция, жените трябва да се избягват: Използвайте тампони до следващия менструален цикъл. Използването на санитарни салфетки за всяко кървене е по-безопасно. Сексът и залепването на нещо във влагалището за 1-2 седмици Използване на басейни за 1-2 седмици

 • Обикновено се препоръчва да се опитат следните процедури за грижа за тялото след аборт:
 • Масаж на стомаха може да помогне със спазми.
 • Масажът на гърба също помага при спазми.
 • Прилагането на топлина към стомаха или гърба може да облекчи спазмите и болката.
 • Приемане на каквито и да било лекарства, предписани от лекар, включително антибиотици.
 • Използване на OTC болкоуспокояващи, като ибупрофен.
 • Ако болката стане интензивна или непоносима, незабавно трябва да потърсите медицинска помощ.
 • Наблюдавайте температурата всеки ден в продължение на една седмица, тъй като треската може да покаже инфекция. Последващи посещения при лекаря. Това е важно, за да завърши процеса на възстановяване и да се уверите, че матката е иэлекувана.

ВРЕМЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ 

Времето за възстановяване след аборт, може да варира. Жените, които са били абортирани през първия триместър и тези, които нямат усложнения, обикновено ще се чувстват добре след няколко дни. Кървенето спира в рамките на 6 седмици. Възстановяването може да отнеме повече време за тези, на които е извършен абортът на по-късна дата. Ако се развият усложнения, възстановяването може да отнеме много време и дори може да изисква хоспитализация или операция. Това не се случва толкова често, тъй като повечето жени се възстановяват в рамките на няколко седмици.

МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ СЛЕД АБОРТ 

Повечето жени, които оцеляват след аборт, се лекуват няколко седмици под наблюдението на лекар. Ако няма признаци на усложнения, няма да е необходима допълнителна медицинска помощ. Жените, които изпитват симптоми на усложнения, могат да се нуждаят от спешна медицинска помощ.

КОГА ТРЯБВА ДА ВИ ВИДИ ЛЕКАР? 

Много клиники за аборти, предоставят 24-часова консултативна линия, която може да помогне на жените да определят дали симптомите им се нуждаят от лечение. Жената трябва да се обади на консултантска служба, спешна помощ или да отиде в спешното отделение, ако:

 • Променя кръвотечението всеки час
 • Има повече от един кръвен съсирек по-голям от топка за голф Има чувство на замайване или слабост
 • Имаше мисли да се нарани или да се самоубиеш
 • Има признаци на алергична реакция, като недостиг на въздух Жените, които наскоро са имали аборт, трябва да посещават лекар в рамките на един ден, ако:
 • Те изпитват силна болка
 • Появи се треска
 • От влагалището има неприятна миризма
 • Има чувство, че абортът не е завършен
  За повечето жени абортът е медицинска процедура, която не причинява дълги усложнения. Някои жени се опасяват, че абортът може да има дългосрочни ефекти. Лекарите обаче са съгласни, че абортът не засяга шансовете на жената да забременее в бъдеще или увеличаването на вероятността от усложнения при бременност.
 • Абортът може да бъде трудно решение и това е нормално, така че една жена може да изпита редица емоции. По-добре е да поговорите с лекар относно това какво да очаквате след аборта и да следвате неговите съвети относно стъпките, които трябва да бъдат предприети. Жените могат също да получат подкрепа от близки приятели и семейството или специални групи за подкрепа.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =