Забързаният начин на живот несъмнено ни подлага на непрекъснати контакти и усмивки. Това поставя на фокус зъбите и усмивката ни. За да не се страхуваме да ги показваме, трябва да се грижим за тях.

Поддържането на добро орално здраве при натоварен ритъм на живот не е трудност, когато в обучението ни са застъпени рутинните навици за хигиена.

Тези няколко съвета са от полза за запазване на добра орална хигиена дори и на работното място:

Пийте вода

Звучи просто и банално, но наистина приемът на вода спомага за поддържане на добро орално здраве. Водата не е киселина, няма захар и калории, и когато ангажиментите са затрупали ежедневието, е най-подходяща за прием.

Приемът на вода няма да увеличи риска от развитие на кариес по зъбите, няма да предизвика ерозия по емайла им, няма да стане причина за възпаление на венците. По-голямата консумация на вода може да подобри сутрешния дъх, поддържа хидратацията на организма, а когато е и флуоризирана може да предпази зъбите от развитие на кариозен процес.

Хранете се здравословно

Всеки път, който зъбите ни са в досег със захар, те са под атаката на микроорганизмите, причиняващи кариес по зъбите и тези, причиняващи пародонтални проблеми. Този досег продължава в рамките на 1-2 часа, преди в устата да се нормализира нормалното рН. Тогава представете си как през един нормален работен ден, голяма част от нас консумират сладки храни и шоколадови изделия, утоляват жаждата си с газирани напитки, подсладени сокове на всеки час-два, то под каква атака поставят зъбите си ежедневно.

Храните, които могат да бъдат полезни за зъбите ви и оралното здраве са:

  • Сирене;
  • Сурови зеленчуци;
  • Ядки;
  • Хлебни изделия

Дъвчете дъвки без захар

Дъвките без захар са добра алтернатива за почистване на зъбите и устната кухина между храненията. Чрез нея бързо се нормализира рН в устната кухина, но освен това има и очистващо действие. Дъвката стимулира отделяне на слюнка и защитните й елементи, стимулира и дъвкателната мускулатура.

Когато нямате време да измиете или изплакнете зъбите си между храненията дъвчете дъвка без захар. Тя също така ще освежи дъха.

Намалете или спрете тютюнопушенето

Всички от нас знаят за вредата от цигарения дим, но малко от нас успяват да се откажат от цигарите. Цигарите могат да увредят както зъбите, венците и оралната лигавица, така и сърцето и белите дробове.

От какво се оцветяват зъбите ни?Цигарите оцветяват зъбите, увеличават натрупването на зъбен камък и подпомагат образуването на пародонтални джобове. Причиняват лош дъх в устата. Цигарите могат да предизвикат и рак на устната кухина, една диагноза, която все по-често се среща при пушачи.

Има толкова много причини, които да мотивират отзаза от цигарите. Красивата усмивка и доброто орално здраве е една от тях.

Посещавайте дентален лекар

Посещенията в денталния кабинет трябва да бъдат нещо нормално и редовно. Профилактичните прегледи винаги са за предпочитане пред тези по спешност.
Не забравяйте, че голяма част от заболяванията на целия организъм – сърдечен инфаркт, диабет, други сърдечни проблеми, се свързват и с лошата орална хигиена.

Поддържайте добро орално здраве с помощта на дентален специалист и самостоятелно у дома. Лошата орална хигиена може да бъде причина за проблеми в комуникацията на работното ви място.