1. рецепта – от жителка на гр, Перник
Набират се млади борови връхчета, накисват се в студена вода и преготвят се за една нощ, Варят се в същата вода докато омекнат. Прецеждат се . На всеки кгъгъл час към отварата се прибавя 1 кг захар и се вари обикновен сироп. Накрая се добавя в буркани .Затваря се плътно и така цяла година ще може при нужда да се пие по 1 с,л, 3 п -ти дневно след хранене.
2. рецепта – от жител на село Струйно, Шуменско – Смесват се 200 мл ракия, 5 с,л. мед , 1 жълтък от кокоше яйце. Смесените ракия и мед се свалят от огъня да изстинат, се добавя разбитият жьлтък. Това се сипва в шише, затваря се добре и се взема 3 пъти на ден.
3. рецепта: 2 с.л. краве масло, 2 жълтъка от пресни яйца,
1 ч.л. пшенично брашно, 2 ч.л. мед. Съставките се разбъркват добре. Взема се по 1 ч.л. на прием. Приготвеното количество е за един ден. Средството ще е по-ефикасно, ако към сместа се добави 1 ч.л. смлян корен от сладник.
4. рецепта: Сваряват се, без да се белят, 4-5 големи картофа. Върху гръдния кош се слагат няколко листа хартия, а върху тях – разрязаните на половинки картофи. Болният се увива с одеяло и престоява докато картофите се охладят. Процедурата се прави вечер.
5. рецепта – от град Гълъбово
Настъргва се черна ряпа, поръсва се с оцет и се поставя като компрес на челото.
6. рецепта: 2 ч.л. нарязани сушени смокини се сваряват в 1 ч.ч. прясно мляко. Млякото се прецежда и се изпива на два пъти през деня. С него може да се прави и гаргара на гърлото.
7. рецепта: В 2 л вино се слагат 250 г мед и 300 г настърган лук. Сместа кисне 10 дни на хладно и тъмно място. след което се прецежда. Пие се по 1 с.л. 3 пъти на ден преди хранене.
Тази реиепта усилва имунната система и пази организма от инфекции.