Как да се предпазим от кърлежи?

Носенето на дълги панталони и чорапи при ходене в тревни площи е най-добрият начин за предпазване от кърлежи. Това обяви пред Bulgaria ON AIR проф. Мира Кожухарова. Епидемиологът уточни как протича лаймската болест и кои са начините за превенция.

„Лаймската болест е най-често срещаното заболяване, което произлиза от животни и се предава от кърлежи. Така че определено не бива да бъде пренебрегвана“, каза специалистът и изтъкна, че няма друг начин на предаване на заразата.

По думите на Кожухарова, хората с лаймска болест не са заразни, но има риск за здравето им, ако не се лекуват навреме.

На някои места в страната ухапването от кърлежи може да доведе до хеморагична треска, която е причина за смърт, посочи още тя.

Специалистът изтъкна, че не бива човек да вади сам насекомото: „При ухапване мястото става леко зачервено. Ако то започне да нараства, това може да е знак за начална форма на лаймска болест. Процесът се развива между 3 и 30 дни. Човек трябва да се наблюдава за висока температура, общо неразположение. Лаймската болест се лекува с антибиотици“.

Проф. Кожухарова посочи още, че препаратите, с които се обработват тревните площи против неприятните насекоми, са безопасни за хората и техните любимци.

От Националния център по заразни и паразитни болести предупредиха, че над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 2 =